bullehund.blogg.se

Just nu; fast i teaterträsket

Kategori: en liten uppdatering

Som sagt är det mycket som händer nu. Bland annat teeeeaaaaterföreställningar och oj vad det är kul, men oj vad det är tidskrävande. Så här såg jag ut när jag kom hem igår natt. Yes, natt. Som ett spöke eller Sweeney Todd eller sångaren i The Cure. Nu har vi dock bara en föreställning kvar. Sorgligt, för nu har jag verkligen börjat komma in i det och min grupp är så himla härlig. Den är kuslig, vår pjäs. Kuslig och fin.
Så det är i teatern jag hållit hus nu de senaste dagarna. Känns konstigt att det snart är över, ett års arbete. Oj.

Svävar iväg lite

Kategori: kläder och utstyrslar

Denna torsdag har jag haft på mig en brun/svart randig sak och röda byxor. Jag älskar hur mitt hår efetr jag klippte det kort faktiskt vill samarbeta med mig. Det har sitt lilla liv men det är ett bra liv nu.
För övrigt är jag meeeegatrött. Så trött att jag börjar skriva poesi om honungsbröd och fågelbon på svenskan i stället för att jobba på ett akut viktigt tal. Så kan det vara. Snark.

Ni vet såna där osammanhängande ord, igen

Kategori: ord & tankar

I huvudet på Hannah en tisdag i november, det är kyligt ute, nej underdrift; luften smakar is i lungorna, benen är sten, händerna sprucket torra.

 

Mänsklig närvaro är det värsta jag vet

                                          

                                           Mänsklig närvaro är allt jag behöver just nu, snälla någon hjälp

                                           Kram?

Usch

Nej jag vägrar, vägrar, vägrar

Okej men jag vägrar

                                           Det går bra för mig idag. Yes.

 

På med genusglasögonen igen, ang. ideal, och vänskap, och annat kuuul. Men jag vägrar tro på att jag är jobbig

Frustation

Vi kan inte sjunga alls

                                           Det låter rätt bra om oss när vi sjunger så där

 

… en av de FÖRLUSTELSER som erbjöds var…

FÖÖRLUUUSTELSEEER

                                           Vart får man tag i varma strumpbyxor???

Hej och hå, nej tack fast ja tack fast nej, äsch jag vet inte ens 

 

Hälsosamma typer, té, värme, knarrigt golv, ja, jobba jobba jobba, ja!

AAARGH 

(jag har så mycket just nu, det är galet, går i högsta växel, därför är jag dålig på att uppdatera här, sorry)

Om det som händer den 19:e november

Kategori: ord & tankar

Så var vi där igen. Den 19 november – internationella mansdagen.

Jaha.

Det är även internationella toalettdagen, för att uppmärksamma dem som inte har tillgång till toalett och möjlighet att sköta sin hygien. Vilken bra grej! Och mansdagen då, vad uppmärksammar den? Ja… säg det. En dag till att lyfta fram alla män som aldrig får komma till tals annars?

Jag menar inte att vara kritisk mot män (det är lugnt, jag hatar er inte). Men jag är inte ensam om att finna den här dagen onödig. Som ett populärt myntat uttryck säger, alla dagar är mansdagar. Jag vet att många andra poängterar det här. Men alltid är det någon som kommer och säger ”Men vadå, det finns ju en internationell kvinnodag? Det är ju ojämställdt/sexistiskt/whatever om vi inte har en mansdag då också!”. Så låt oss ta det här en gång för alla.

Ja, det hade förstås varit rättvist med en mansdag, nu när det finns en kvinnodag – om vi hade levt i ett jämställt samhälle. Som ni vet gör vi inte det. Kvinnor har inte samma möjligheter som män, det är så det ser ut. Det är därför internationella kvinnodagen är så himla bra. Det är en dag då kvinnor världen över får chansen att demonstrera och komma till tals. En chans som många kvinnor annars aldrig får.

Ett sådant syfte finns inte med internationella mansdagen. De har redan rätten att uttrycka sig vilken dag som helst. Dock är det viktigt att förstå att det finns män som blir förtryckta med. Grupper av män som behandlas orättvist, som exempelvis hbtq-personer och funktionsnedsatta män. Saken är den att de inte blir förtryckta för att de är just män, utan för att de är något annat utöver det. Mänblir inte i allmänhet förtryckta för sitt kön på det sätt som kvinnor blir. Oavsett övrig status finns alltid ett förtryck mot det kvinnliga.

Jag hoppas ni förstår vad jag menar. Egentligen tror jag inte att internationella mansdagen uppmärksammas så mycket i vilket fall som helst. Men jag tycker att det är viktigt att förstå att den inte kan mäta sig med hur viktig internationella kvinnodagen är. Så låt oss uppmärksamma bristen på tillgång till toaletter världen över i stället. Och hade det inte varit fint om vi 19 november firade internationella mensdagen i fortsättningen?

Oinspirerat

Kategori: en liten uppdatering

Kära ni! 
Vad sorgligt det är att logga in här och se hur läsarstatistiken bara dalat de senaste dagarna. Ja det får jag ju skylla mig själv för. För jag har ju inte varit här och sagt hej på ett tag.
Grejen är att jag är helt oinspirerad och tiden finns liksom inte där. Mitt huvud är upptaget av skola, manus, böcker som ska läsas, bakningsprogram (hehe)... eller så är det bara tomt. Det är tråkigt, jag vill ju skriva mycket mer här! Men såna bloggtorkeperioder kommer ju då och då.
Så, back to the topic, vad jag tänkte var; har ni, kära läsare, några önskeinlägg? Vad som helst! Bara kom med förslag, sånt som ni hade tyckt var kul att jag skrev om eller några specifika sorters inlägg ni vill se mer av. Det hade varit kul att veta och mycket inspirerande!
 
Tack och hej!

elfte november, tvåtusenfjorton

Kategori: listor & summeringar

Tre bra saker med idag: 
- I princip alla mina lektioner var inställda
- Jag har hunnit göra klart himla många uppgifter som flåsat mig i nacken ett långt tag. Nu åker de UT (och förhoppningsvis har de blivit bra förstås)
- Det är isande kallt ute, men jag behöver inte frysa på hundpromenaderna eftersom jag fått en fin gammal vinterjacka som är röd och megabra
 
Sämst med idag?
Den där gnagande känslan av att inte veta vart man ska ta vägen. Oumbräligt uttråkat. Också att jag varit hemma från skolan pga. sjuk, men mindre sämst är då att jag knappt missat något.
Vad gör du just nu?
Ljudet av pepparkvarnar och fräsande grönsaker. Lyssnar på pappa som babblar på om någon japansk berättelse om en förälder som alltid lagade så bra mat han kunde till sina barn. Och hur pappa själv är som honom. Det är han verkligen, kan jag inflika. Just nu kämpar han på med lasagne där i köket.
 
Dagens längtan?
Jag vet att jag är en riktig grinch just nu. Så fort jag ser minsta lilla ljusslinga pyser jag till av frustration. Det kan bli rätt komiskt. Men, ändå kan jag inte låta bli att längta efter julen. Efter lussekatter och julklappsinslagning med randiga omslagspapper, julkalendern varje morgon, jobbiga barn som sjunger ute på gatorna och förargade föräldrar som kämpar med Janssons frestelse när ugnen bara slutar fungera. Bara inte just nu, tack.
Dagens klädsel?
Helt ointressant, eftersom jag varit hemma hela dagen. Persikorosa/laxrosa/bara rosa t shirt och prickiga byxor för bekvämlighetens skull.
 
Planer för morgondagen?
Jo då, jag ska allt gå till skolan imorgon och en känsla jag har säger att jag ska briljera. På något ännu okänt sätt. Vad jag vet är att vi ska ha debatt på engelskan om vegetarianism. Jag ska vara för detta som tur är. Också planerar jag att läsa läsa läsa.
 
Och helgens planer?
Läsa läsa läsa lite till. Laga god mat och ta med mig när vi ska se på disneyfilmer. Också blir det en massa teater. Förhoppningsvis mycket sömn.
Nuvarande besatthet:
Musik: Älskade MØ, som jag alltid är besatt av. Så bra.
Kläder: Min nya jacka! Och galet mönstrade klänningar
Serie: Dessertmästarna <3

(lista snodd från marsillusioner)

Instagram, oktober

Kategori: listor & summeringar

Oj! Nu har det redan gått en hel novembervecka. Som om det inte var nog att oktober bara flög förbi, ser det ut som att vi redan är i december med tanke på alla julpynt som åker upp. Dessutom snöade det faktiskt igår!
Men, låt oss ta en titt på hur mitt höstiga, mysiga oktober sett ut.
Det var vegetariska världsdagen och jag hde en randig tröja med en pin. "Djur är inte mat". En annan dag var jag och Olivia i Göteborg och där åt vi levain på Condecco, när vi inte irrade runt i butiker. Det var början av oktober och den lördagen var det så soligt att jackan blev för varm.
En bra bok som jag läste. "Ord kan krossa betong - berättelsen om Pussy Riot". Spännande, inspirerande och ett skrämmande slag i ansiktet.
Jag har pluggat på kafé med kaffe och knarriga trägolv som inspiration. Det finns ingen bättre studiemiljö.
Pappa och jag var i Göteborg, på trädgårdsföreningen. Löven har börjat söka sig mot marken i snabbare takt än innan. Snart kommer trädgrenarna att frysa, tappa pälsen, gå in i en grå väntan. Bra då att man kan föreviga färgerna med en kamera.
Som alltid drömde jag konstiga saker. De där rävarna, kan jag tillägga, var så himla söta. Jag saknar dem.
En måndag någon gång i mitten av månaden var jag, mamma och pappa på fina konserthuset i Göteborg, för att se en grrrrym konsert med First Aid Kit. Så så bra. Jag hade som ni ser en t shirt med bandet i fråga på mig, för att vara lite så där cool.
Lördagsfrukost med äpplen och Liv Strömquist. Mat blir så mycket godare när den serveras på en bricka, av någon konstig anledning.
När vi ändå pratar om god frukost... de goda frukostar jag och mamma åt nör vi var i Berlin de sista dagarna i oktober. Det var fint det.
Ja, Berlin var den perfekta avslutningen på höstens månad. Fyra dagar i en stad som känns himla bekväm, samtidigt som man aldrig vet vad den har att visa härnäst. Gamla innergårdar och historia inpråglat i varje tegelsten. Kultur, god mat, fullproppade dagar men ändå en så lugn stad. Älskade det.
 - 
Hej november! 

Lite klagomål bara

Kategori: ord & tankar

Ett egentligen helt onödigt inlägg, tråkigt utan bild och allting. 
Men jag känner att jag bara måste. 
 
Snälla ni. Julafton är den tjugofjärde december. Idag är det den sjätte november. Var goda ta ner allt julpynt, ta tillbaka alla reklamplatser i tidningarna om era julbord, sluta sälja skumtomtar. Det gör mig så arg att jag bokstavligen studsar av irritation. Jag tror inte jag behöver säga mer än så. Bara sluta och kom tillbaka första advent. Tack och klart slut. (notera att jag för övrigt älskar julen)

Berlin, onsdag

Kategori: resa

Idag ska vi ta det lugnt och bara vara, som ju alltid varit planen men inte riktigt följts. Vi tar tunnelbanan till Sophienstrasse för ett sista besök på Barcomi's Deli. Det var helt enkelt så bra.
Jag tar hemmagjord granola med mjölk och färsk frukt, delar på en bagel med mamma och en kaffe latte. Allt är underbart gott och jag kan verkligen rekommendera ett besök om ni ska till Berlin någon gång! De har, förutom frukost och kakor, även lunch och take away.
Planen är att ta mysiga promenader för att se det gamla, fina Berlin. På Sofienstrasse och hela Rosenthalerstrasse gömmer sig vackra innergårdar och butiker. Man kan säga att vi kommer in i det rätta shoppinghumöret. Jag köper ett par jeans för det första (det ska ni veta hör till ovanligheterna). 
Roligt tycker jag även är cupcake och godisbutiken Katjes på Rosenthalerstrasse, som säljer sina 100% djurfria produkter för en billig peng. Klart en slår på stort och köper ett litet lager gulligt godis. Vem kan låta bli de gulliga grisarna och kaninerna, som man kan njuta av utan att djur ska behöva sätta livet till? Super!
Vi tar tunnelbanan till Heinrich Heine-strasse och vandrar därifrån upp mot Alexanderplatz. På vägen ser vi gamla byggnader, kyrkor, fina promenader längs vattnet och en klosterruin från 1200-talet. Ruinen är som en stillsam tillflyktsort mitt i staden, en sådan kontrast till det turisttäta Alexanderplatz vi sedan kommer till.
"A burrito a day keeps the burger away"
Bort från folkvimlet, mot burritos på restaurangen Dolores på Rosa-Luxemburgstrasse. Det är en riktig höjdare - för ett bra pris får man maffiga, smakrika burritos. Vi tar veganska båda två, fyllda med bland annat bönor, grönsaker och guacamole. Man blir proppmätt.
Efter ett besök i det pittoreska, men ack så turistifierade området Nicolaiviertel återvänder vi till hotellet för en kopp té i trädgården, mörkret till trots. På kvällen har vi bokat ett bord på poulära Katz Orange, som ligger tjusigt belagt i en innergård på Bergstrasse.
Det kryllar av folk och vi får ett bord med soffplats. Den är onekligen skön att sitta i, men man sjunker ner och jag blir plötsligt tio centimeter kortare. Menyn är fancy, kan man säga, full av spännande kreationer. jag tar en löktarte med avokado, tomat-och dadelsallad. Mamma tar någon fisk med pumpa. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men smakerna är magiskt goda. Jag får även testa saurkraut för första gången - jättegott! 
Restaurangen får MVG för maten, men servicen kan vara bättre. Vi känner oss lite bortglömda och får vänta länge på att betala. Men, trots det - en perfekt avslutning på vr lilla mor-och dotter resa!

Berlin, tisdag

Kategori: resa

Frukosten blir något tidigare idag. Efter en spårvagnstur upp till Schönhauser Allee hamnar vi på det populära caféet Anna Blume, som även driver en blomsterbutik precis bredvid.
Uteserveringen lockar med sin infravärme och filtar - det är kallt ute men vi tar chansen att äta årets antagligen sista utefrukost i Berlin. Deras kända frukost för två består av en komposition av ostar, frukt, grönsaker och bröd, allt serverat på ett högt trevåningsfat.
Mätta av den stora frukosten styr vi kosan mot Prenzlauer Bergs vackra smågator. Den vackra Husemannstrasse med sina böljande träd och gamla hus, vrickade lekplatser som man ju kan vänta sig av kreativa Berlin och den gamla judiska kyrkogården Jüdischer Friedhof. Den bombades under andra världskriget och inte mycket finns kvar. Men de fallna och kvarstående gravstenarna som finns kvar omges och täcks av gröna trädgrenar. Det är som att stiga in i en tavla på något sätt.
Självklart tar vi oss en sväng till East Side Gallery för att störa oss på allt klotter som förstör själva målningarna på den långa muren. Turisttäta Checkpoint Charlie imponerar sedan inte särskilt stort. Allt har blivit till en stor turistattraktion. Men visst känner man av historiens vindslag och den mardröm som en gång var verklighet.
Vistelsen i Kreuzberg fortsätter på Bergmannstrasse, en trevlig gata med butiker, restauranger av flera olika slag och en saluhall. Där inne hittar vi Die kleine aubergine som skyltar med sin vegetariska/veganska mat.
Vi sätter oss vid bänken som överblickar det lilla köket och den ensamma ägaren som lagar maten. Han är jättetrevlig och serverar oss varsinn lassi, kartoffelnudeln med ratatouille till mig och spetzlie till mamma. Det är enkelt, väldigt gott och precis vad vi behöver efter en lång dags vandrande. 
Innan vi lämnar Bergmanstrasse, för att sakterligen återvända till hotellet, tittar vi in i en ekologisk mataffär. Det finns förvånansvärt många i staden, och stora är de. Mamma köper två paket Bircher müesli att släpa på. Och i Barcomi's andra butik som vi passerar på samma gata, med inriktning på kaffe och kakor, köper vi med oss pumpapaj och muffin som vi sedan delar på rummet. Så så så gott.

Berlin, måndag

Kategori: resa

Det slutar alltid med att man kommer iväg för sent när man är utomlands. Innan vi går ut för frukost stannar vi till i hotellets fina trädgård för att beundra den lilla dammen, apelsinträden och lejonen av sten.
Efter resans första, och lyckade, tunnelbaneresa når vi frukosten först klockan kvart i elva. Barcomi's Deli ligger undangömd i en blomstrande innergård på Sophienstrasse. Uteserveringen ekar tom, men inne i delin har många pratglada gäster lagt slag på de bästa fönsterplatserna. Alla utom en, som vi sätter oss på.
På menyn finns bagels, kaffe, frukotstallrikar och maffiga kakor utan dess like. Vi tar oss varsinn bagel, en bircher müesli och té. In kommer otroligt goda och stora bagels, min översvämmande av krämig hummus och grönsaker. Téet med smak av äpple och kanel är så gott att vi köper med två paket hem.
Mätta och belåtna strosar vi runt i det gamla judiska kvarteret Hackesche Höfe, tittar in i trevliga små butiker och, förgäves, några klädbutiker jag sett ut innan. Båda blir vi trötta i huvudet och till slut blir karten ett enda stort sudd. Så vi tar tunnelbanan till förintelsemonumentet, Brandenburger Tor och Reichstag för att vara lite bekvämt turistiga. Folk svärmar kring en man i kostym med säkerhetsvakter vid Brandenburger Tor, och jag känner mig urlöjlig när jag desperat försöker ta kort. Men det är bara för att kunna kolla upp senare vem det faktiskt var.
Kvällen består av mycket strosande, gamla fotogeniska danssalonger där det hölls salskurs och inte mycket bilder - mysigt till en början och sedan hemskt när alla restauranger blir fullsatta och vi desto hungrigare. Det hela slutar med halvkul sushi. En ganska misslyckad avslutning på dagen. Vi kommer hem trötta och småsura, men med mamma vid min sida känns det bra ändå. Och vi har ju fortfarande så mycket framför oss.

Berlin, söndag

Kategori: resa

Just det, Berlin är det jag och mamma har varit i (från söndagen förra veckan, fram till i torsdags) och varje dag har jag skrivit om resans gång. Så nu tar jag en dag i taget. Enjoy!
-
Tiden har flyttats tillbaka en timme, men det tär fortfarande på krafterna att dela centralstationen med bakfulla malmöbor klockan sex på morgonen. Vi kommer i god tid till tåget i Köpenhamn och allt tycks gå som en dans - tills vi tar våra platser och konstaterar att det känns ovanligt grått. Kanske beror det på det faktum att vi inte har ett fönster. Det finns inget att göra åt det och besvikelsen är omöjlig att mota bort. Men jag och mamma får en fin resa ändå, och när tåget töms i Hamburg tar vi oss en fönsterplats för att den sista sträckan förundras över de platta åkrarna och nakna träden.
Klockan kvart i tre är vi framme i Berlin. Efter en stunds obligatoriskt irrande på stationen når vi till slut Honigmond Garden Hotel i helt skick. En katt vilar småirriterat på en fåtölj i receptionen. Vi leds in till de snedvridna trapporna, förbi slitna träväggar och gigantiska stolar. Rummet vi får har knarrig trägolv, snirkliga sänggavlar, utsikt över trädgården och en enorm spegel med guldfärgade detaljer. 
Tågresor sliter på orken, men vi ger oss ändå nästan genast ut för att möta den nya staden. gatorna är ovanligt mörka och tomma, och nog beror det på dagen och vädret, tänker vi. Vi går och går för att slutligen mötas av att den veganska topprestaurangen jag sett ut, Lucky Leek, håller stängt just den hör veckan. 
Så hamnar vi i den situationen man fruktar mest, nör man är vrålhungrig och utan restaurang. Med en guidebok till hands lyckas vi till slut hitta rätt. Vi hamnar på den italienska restaurangen Hartweizen. Lokalen är varm och öppen, med en rustik och trevlig känsla, och de serverar oss båda makalöst god pasta. 
Tack och lov för det, säger vi, sen bara raka spåret hem och sömn.

Hemma igen

Kategori: en liten uppdatering

Hej på er! Igår kväll landade jag till slut på min blåa soffa här hemma, efter att varit på vift sen i söndags. 
Och hmmm, vart har jag hållit hus då? Jag skriver om det snart, väldigt snart! Här är i alla fall en liten suddig bild från resan, kanske kan ni lista ut något av den...