bullehund.blogg.se

Orange

Kategori: kläder och utstyrslar

Det är måndag. Augusti tar sitt sista tag innan den lämnar över stafettpinnen till september. 
Jag är seg som lakritskola efter en lång dag, men, glad för dagens tröja. Som egentligen är för varm för denna sensommardag. Nåja. 
Den är ganska ny och kommer från Monki. Också är den orange. Och mjuk. Love it. Min nya favorittröja skulle jag allt tro!
Till den hade jag blåa byxor men de kom inte med på bilden för jag är för lat för att arrangera en bra bild. Sorry.
Hoppas ni har haft en trevlig måndag, hej och hå, kämpa på!

Ytterligare några böcker jag läst i sommar

Kategori: böcker

Här kommer ytterligare några tankar om några av de böcker jag läst i sommar. Med sommar menar jag fram tills... igår. Den är väl inte slut direkt, men nu kanske bokläsandet minskar i och med skola och sådant. Det är ju tråkigt. Eller så blir det inte alls så, vi får väl se. Åter till sommarens böcker!
-
The Tenant of Wildfell Hall - Ann Brontë 
Ann blir ju ofta bortglömd när systrarna Brontë kommer på tal. Det tycker jag är synd, för även om hennes språk kanske inte alltid är korrekt är hon minst lika klipsk och unik som sina systrar. I förordet står det att boken mötte motstånd när den gavs ut - antagligen, tänker jag, för skildringen av en kvinna som vill vara fri och kritiseringen av livet som gift.
Helen Graham är den mystiska nya hyresgästen på Wildfell Hall, och visar sig ha flytt ett otäckt förflutet. Hon berättar om hur hon blev förälskad och gifte sig med den charmiga Arthur. Allt eftersom visade det sig att han inte alls var särskilt charmig och han betedde sig mer och mer illa mot Helen - som till en början var blind för hans beteende, eftersom det inte ifrågasattes. 
Det blir en obehaglig skildring av mäns manipulativitet mot både Helen och hennes väninnor. En kritik mot att våldet var så pass accepterat att många var blinda för det. Det är alltså en helt annan sida av de drömmiga, lyckliga giftermålen som var vanligt förekommande annars i litteraturen. Ann ville nämligen att boken skulle bli en ögonöppnare för kvinnor som befann sig i våldsamma förhållanden, att de inte skulle acceptera det och i stället våga ta sig ur. Hon lyckades med budskapet och jag anser att boken är en viktig, feministisk klassiker - absolut lika läsvärd som hennes systrars böcker.
 
Det växer - Julia Hansen 
En serieroman var detta. Handlar om författarens erfarenheter av att ha gjort abort två gånger. Hur hon blev behandlad av vårdpersonal och sina nära när hon tvingades ta väldigt svåra beslut. Inte jättespännande eller komisk, men ändå en intressant insikt i hur kvinnors valfrihet ständigt blir ifrågasatt när det kommer till aborter. En blir arg på att det ska vara så himla svårt.
 
Kära Liv och Caroline - Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli 
Lyssnar ni på "En varg söker sin podd"? Om inte, gör det, det är en underbar podd med just Liv och Caroline. Lyssnare har inför boken fått ställa frågor om allt möjligt - kärlek, ångest, politik m.m. - som får sina svar. Svaren är inte raka utan flyter gärna iväg, vilket gör att det blir som att lyssna på ett avsnitt av podden. Fast nedskrivet, och lika underhållande. Ja, gillar ni podden så gillar ni boken. En bra bok att ha hemma om en grubblar och vill ha råd.
 
Efter Ekot - Olivia Bergdahl 
Handlar om Fanny och hennes föhållande med politiskt intresserade Sam. Vad som först verkar vara lycklig kärlek övergår mer och mer till något annat. Fanny mår sämre och det gripande med boken är sättet det sklidras. Inte med direkta ord, utan en ser det på hur tvångstankarna eskalerar och hennes självbild förändras. Hon lägger nämligen alltid allt hon kan på minnet. Det ses som något unikt och intellektuellt, kul, av hennes omgivning men som läsare förstår en hur hon använder det som ett sätt att undvika det jobbiga. När hon gör det oftare förstår en därför att saker inte står rätt till, även om hon inte öppet klagar på när hon blir illa behandlad.
Jag blev väldigt berörd och det var obehagligt att känna med huvudkaraktären, känna hur det går utför och ta del av myllret som är hennes tankar. Olivia Bergdahls språk lyfter det hela till ytterligare en nivå. Ja, jag blev tagen helt enkelt. Väldigt bra. Läs för tusan!

En tjuvstart

Kategori: kläder och utstyrslar

En väldigt dålig outft-bild. Det är ju inte min starka sida direkt, det här med att ta bilder på outfits. Har inte direkt någon bra plats att stå på, också blir det klurigt när en måste ta bilderna själv. Suddigt.
Nåja. Idag hade jag i alla fall på mig en härligt blommig klänning för att låtsas som att det är blomstrande väder. Till det en gul... eller brun... vem vet, en kofta åtminstone. Och gula strumpbyxor. För att omedelbart mosa den där idén om att det skulle vara strålande sommarvackert. 
Men, hösten är nog ändå min favoritperiod när det kommer till kläder (och mycket annat). Så att jag tjuvstartar den lite gör inget för min del.
(åter igen babblar jag på om väder, typiskt)

Typisk

Kategori: en liten uppdatering

                    
                    
Insåg plötsligt att det väl anses trist att ständigt nämna vädret. Tomt och flyktigt. Det är den klichén en tar till när samtalen inte flyter på.
Och jag som precis tänkte babbla fram en essä om de gråa molnen. 
För ibland går det trögt att få fram något annat. Kan då inte molnen vara okej? I stället för tomma ekon.
-
Hmmm, det blir väl min uppdatering. Det är mulet, regnigt, pissväder. Men det kan också vara bra.
Plötsligt har en kastats in i pluggandet igen. Det känns som en nöjesfältsattraktion. Häng med i svängarna för det svänger fort. Svindlande nedförsbackar. Vinden i håret.
-
Det var den lilla uppdatering jag hade.
Ha det fint!

Efter tre festivaldagar

Kategori: händelser

HEJ
Det skulle jag ha sagt igår egentligen, men jag har varit ganska slutkörd. Varför? För att jag har haft tre galna dagar på Way Out West! 
Jag tänkte inte skriva jättemycket om det, och några fina bilder blir det inte heller. Bara några suddiga.
Precis som förra året var jag där med min vän Annie och det har varit magiskt bra. Det är en så himla mysig festival. Inte så stökig. God mat, fint upplagt - och sjukt bra line up i år! Liksom, bara det att de hade tre enormt stora förebilder för mig på samma festival...
The Julie Ruin med, the one and only, Kathleen Hanna. Inte bara älskar jag deras musik, det var underbart att se en sådan stor, feministisk förebild. De var grymma, och Kathleen hade fantastisk energi. Lika cool som alltid.
På lördagen var det ju Patti Smith, som ni vet sen tidigare är en stor inspirationskälla för mig. Jag har ju sett henne förut, men blev lika häpnad över hennes kraft och helt förtrollad av hennes ord. Att få höra hela Horses live var en väldigt speciell känsla. Hon är otrolig.
Känner att jag använder många stora, beskrivande ord, men vad ska jag skriva annat än de största orden som finns om Florence + The Machine. Jag har längtat som en galning efter att få se dem och håller musiken väldigt kärt. Jag såg till att vara där så tidigt det gick, och hamnade längst fram. YES! Det var trångt som attans, men det gick. Och det var... obeskrivligt. Wow. Total eufori. Det enda dåliga var att jag inte fick peta på henne. Nåja, jag intalar mig själv att hon såg mig i alla fall. Åh Florence. (Bästa låten var Drumming Song, blev så glad över att de spelade den)
Ja, och många fina ord finns att säga om många fler. Här är guldregn på under First Aid Kit, som också var fenomenala.
Det var tre underbara dagar. Way Out West, jag saknar dig redan.

GIRLS

Kategori: kläder och utstyrslar

En dagens
I vad jag tror kommer bli min nya favorit t shirt. Den är ju senpsgul med världsgrym text; "Girls - team winning 2015".
Jajamen. Skön är den också. Alltså, en himla trevlig t shirt. 
Tjohej!

Karin Boye - Kris

Kategori: böcker

Ångest är ett svårt, nästan omöjligt ämne eftersom den är så obeskrivlig. Ångest känns bottenlöst och ensamt. Därför behövs något som lyfter en ut. Det kan vara en vän, en låt, en katt. Det kan också vara en bok, och det kan mycket väl vara en av Karin Boye.

Karin Boye var nämligen även hon bekant med ångest, och boken Kris är baserad på hennes egna erfarenheter av att genomgå just en inre kris. Karaktären vi följer i boken är dock inte Boye, utan har namnet Malin. Hon går sista året i skolan och har alltid varit en högpresterande, duktig tjej. Men plötsligt förlorar allt sin mening. Malin vet inte hur hon ska fokusera, ingenting fungerar. Ångesten sköljer över henne som en våg.

Vi får följa den inre kampen, beskrivet i olika skepnader, som pågår inom Malin. Hennes olika sidor talar mot varandra som i ett schackspel, vilket är en väldigt bra och tydlig beskrivning, tycker jag, av inre kamp. Den ena schackpjäsen är den onda ångesten medan den andra är hennes goda jag. Ångesten klampar ständigt ner på henne, medan den goda sidan försöker resonera mer logiskt.

Malin delas även av moraliska dilemman, exempelvis hur hon som kvinna ska bete sig, men framför allt vad som är rätt för en kristen att göra. Även frågor om hennes sexualitet cirklar. Hon får nämligen starka känslor för klasskamraten Siv, men vet inte hur hon ska uttrycka dem när en sådan kärlek är näst intill förbjuden. Olika moraliska röster drar Malin åt olika håll i frågan. De många olika livsåskådningarna tjafsar så högljutt inne i hennes huvud att det till slut blir svårt att urskilja vad som är rätt i ett hav av åsikter. Det fina är att Malin, trots moralpoliser, hittar en starkare kraft än allt annat – kärleken till Siv, som blir hennes räddning. Trots att den ifrågasätts.

Att sätta ord på ångest är ingen enkel match, eftersom den är så väldigt överväldigande. Därför blev jag förvånad över hur Boye lyckas göra det så precist och smart som hon gör. Tack och lov för att hon lyckades! Kris lärde mig att en kris kan tas igenom med hjälp av en drivkraft. Drivkraften kan vara kärlek, ett intresse, vad som helst. Dock kan just den kraften vara väldigt svår att hitta när allt känns bottenlöst. En bok kan då vara en hjälp på vägen till att hitta dit. Att läsa om hur Malin hanterar tankarna kan vara ett bra exempel på hur en ska ta sig an sina egna spöken.

Jag tror alla som har haft något slags ångest – samvetskval, prestationstankar, eller vad det nu kan vara – kan känna igen sig i den kampen som boken beskriver och kan använda den som ett ypperligt hjälpmedel mot ångest. Det tycker i alla fall jag att den var, och jag tar med mig Kris som en kär stöttepelare in i framtiden.
 
(Kortfattat: Kris är nu en av mina nya favoritböcker)

Ingen fabulös kruka

Kategori: en liten uppdatering

Vad är ytterst intressant idag? 
Svar, att jag har klippt mig såklart.
*fanfar och en dansös som sprider blommor omkring sig av allas glädje*
Tja... jag klippte mig likadant förra gången. Så någon storslagen nyhet är väl inte det här ändå. 
Min inspirationskälla var Karin Boye, fast lite mindre kruka över det hela (obs! på mig hade det blivit som en kruka, Boye kunde däremot bära upp sin frisyr galant)

Sommaren gnäller

Kategori: ord & tankar

Är jag den enda som är skev;
 
Har längtat efter värmen. Klagat och klagat dessa kyliga dagar.
Och nu är den ju här. Jag har njutit. Men, så känner jag ibland, kan inte solen gå i moln någon gång och lämna mig i fred? Solen som flinar sitt stora flin mot mig när jag inte har något high school-drama-somrigt att göra. "Ut", tjatar den på mig. "Ut med dig och var så där extremt lycklig som alla i din ålder ska vara". Fy, fy, fy för att jag inte dansar in i solnedgången eller spelar gitarr på en skärgårdsö med ett glatt gäng. 
 
JAG KANSKE INTE VILL DET. Varför måste jag få dåligt samvete hela tiden för att mitt liv inte är ett plagiat av High School Musical 2? 
I alla fall känner jag så ibland, att mycket med sommaren handlar om prestation. Man får något slags accepterande av att sola på stranden och sedan lägga upp en bild av det på instagram. Vi ska visa vårt njutande av sommaren.
 
Visst vill jag också göra somriga saker. Men ibland vill jag helt enkelt inte njuta av sommaren. Det sociala påtryckandet om att nej, du måste göra somriga saker för att vara något, det gnager och gör det svårt. Det är ett konstigt fenomen att förklara. Jag tror ni fattar vad jag menar ändå. 
Vad jag ville säga är att den där pressen, den kan gärna ta och dra åt skogen, tack och hej.
 
Rage is now over.

Hej Österlen

Kategori: foto

Några dagar nu har vi varit i Österlen. Så passande att värmen kom just när vi åkte dit, för där kan man verkligen njuta av den. Liksom alla andra turister gör. Jag är inte särskilt originell. Men lika ljuvligt är Österlen för det.
Vi har tagit det lugnt och så förstås. Spanat efter rådjur på kvällen och sätt dem hoppa iväg med ett magiskt språng som man aldrig tröttnar på att se. Vandrat i Drakamöllans naturreservat med de böljande kullarna och kräsna fåren. Doppat fötterna i havet med svepande vågor. Krypt nära andra får, fast på Haväng, som inte var lika flyktiga utan lät mig störa. De bara kastade en och annan irriterad blick på mig. 
Ja, det är en mysig plats, Österlen.
-
Drakamöllan
Och Haväng

Några böcker jag läst i sommar

Kategori: böcker

Sommaren är till för att läsa böcker. Oavsett om det är soligt och en kan sitta på stranden intill en varm klippvägg, eller när det är regnigt inomhusväder. Också hinner en skriva om dem dessutom.
Jag har skrivit lite korta ord om några av de böcker jag läst denna sommar. Andra har jag ju skrivit lite längre om. Kanske hittar ni någon ni vill läsa!
-
Guernseys litteratur - och potatiskalspajsällskap av Mary Ann Shafler 
En riktig feel good roman, som samtidigt är gripande, om livet på ön Guernsey efter andra världskriget. En författare upptäcker en grupp människor som där startade ett litteratursällskap för att hålla humöret uppe under kriget. När hon fördjupar sig i deras historia upptäcker hon flera obesvarade frågor, som under resans gång får sina svar.
Smått töntig ibland men framför allt mysig. Något mindre betyngande läsning är ju bra ibland. 
 
The Girl on the Train av Paula Hawkins
Oförutsägbar, obehaglig, spännande och modern thriller som griper tag från början till slut. Det är lite svårt att beskriva handlingen... men uppbyggnaden var riktigt bra och skiftade mellan olika karaktärer på en resa i att hitta rätt minnen och hantera ens skamliga förflutna. Okej, det beskrev det inte jättebra, men i alla fall - jag var helt fast och kunde sitta uppe till sent på natten för att få veta mer. 
En fullpoängare och helt klart en av årets bästa böcker.
 
Kallocain av Karin Boye
En dystopi vars samhällsbild känns trolig och skrämmande än idag, alltså inte alls gammaldags. Om en kemist som i ett extremt kontrollerat samhälle tar fram ett medel som injiceras i människor för att få dem att tala helt ärligt. Den visar hur den helt ny verklighet uppenbarar sig när människor i en värld byggd av lögner plötsligt talar sanning i stället, och vad det gör med oss att tränga undan känslor.
Mycket bra.
 
Befrielsen av Maria Sveland
Jag blev besviken på den här boken. En grupp kvinnor blir trötta på mäns våld och börjar överfalla oskyldiga män, lika omotiverat som den härjande våldtäktsmannen, som en motaktion. Spännande idé, men tyvärr är just det en väldigt liten del av handlingen.
I stället handlar det mest om kvinnoförtryck i vardagen, vilket är ett bra tema, men handlingen är inte tillräckligt spännande och nytänkande för att lämna större intryck. Lite för mesig var den, tycker jag.

Instagram, juli

Kategori: listor & summeringar

Juli har varit mer jul än vanligt. Kallt alltså. Men, en lugn månad. Med mysiga resor och lite sommar ändå. Inte jättemånga bilder dock. Nåja. Vi tar oss en titt
Skåneresan har jag skrivit om. Då var vi bland annat i Ystad, där det blommade för fullt. En himla mysig stad.
Ystad Saltsjöbad såg dramatiskt ut under de mörka molnen. Och Mandelmanns trädgårdar bjöd på många bildmöjligheter, som en sagolik passage...
... och en uteplats under fruktträden. Hade inte tackat nej till att ha en så drömmig trädgård.
I juli har jag spelat brädspel, massor av brädspel. Det nyaste tillskottet är Settlers of Catan, som är hur kul som helst. Även fast jag inte vunnit, haha. Kan varmt rekommenderas. Synd dock att en måste vara minst tre spelare. 
Jag var på Lotta på Liseberg en dag! Det var en väldans massa folk, och väldigt roligt, trots att jag aldrig tittar på programmet annars. Att vara där är liksom en annan grej. Innan åkte vi Lisebergsbanan och jag har aldrig skrikit så mycket i hela mitt liv. Förstår inte riktigt varför det var så läskigt, men det var det. Hysteriskt roligt ändå.
Också var vi i Trysil för några veckor sedan! Fina, fina Trysil. Vi vandrade i Trysilfjället och klagade på myggor.
Till sist, en bild på muffins. Med jordgubbar i - som vi plockat själva. Jordgubbarna är jättefina i år. Tycker att muffinsen blev väldigt fräsiga.
-
Åh hej augusti. Jag vet inte vilken känsla du ger mig. Förväntan eller jobbig nervositet. Nåja, jag hoppas du ger mig sol åtminstone.