bullehund.blogg.se

Fästingland

Kategori: ord & tankar

Det kryper
Min hud är knottrig
Du är en levande oas. För dem är du lyxhotell all inclusive
Deras korta ben får aldrig tag i mina långa
Du är liten som dem och blir ett offer
Det kryper, på kroppens alla vrån, det kryper
Jag går med strumpor i daggigt gräs. Missfärgat
Du gräver bekymmerslöst ner ansiktet i tuvorna. Levande, tar du in världen medan jag drar upp knäna till hakan
På mig kryper det överallt. Ovetande tas aldrig världen ifrån dig, det bara kliar
Fastän du är täckt i fästingar och inte jag
 
 
(idag har det varit sommar på riktigt med olidlig värme, sol, och jag blir nojig för fästingar)

Vierge Moderne

Kategori: händelser

Hej jag ville bara skryta lite. Lite bara.
Nämen, jag tänkte väl bara kika in och säga att jag var och såg Beatrice Eli och Silvana Imam igår på Liseberg. Deras supershow Vierge Moderne.
Wow wow wow. Det var så bra. Helt enkelt, jag tänker inte skriva särskilt mycket om det. De har himla fint scenspråk, och det var massa dans, massa skrik, massa pussy power och otrolig stämning i publikhavet (vi stog näst längst fram eller vad en ska säga). Jag älskar deras texter, de kan verkligen sätta ord på sånt som bubblar inom en. Grymma dansare var det med på scen dessutom. Och finfina kostymbyten.
Så... det var super! Efter konserten var jag euforisk, hes i halsen och trött i benen. Bra betyg alltså.

En underbar bok

Kategori: böcker

Jag läste nyligen en underbar bok, som jag bara snabbt vill rekomendera med värme. A Room with a View, en klassiker av E.M Forster (utgiven 1908). Den handlar om den unga engelska kvinnan Lucy. Under en resa till Italien skaffar hon nytt bekantskap, bland annat en man i hennes ålder, George Emerson. Efter en skandalös händelse, där George var inblandad, hoppas Lucy kunna lägga resan bakom sig och gå en helt ny väg i livet. Men när hon flera månader senare är tillbaka hemma i England, förlovad med snofsiga Cecil, dyker Italiens bekantskaper upp en efter en - så även Mr Emerson. 
Jag älskar den här boken för att den är komisk med ett lättsamt språk. Den känns frigörande och ifrågasätter, uppmärksammar de normer som fanns (och finns) om hur män och kvinnor skulle bete sig. Ja, det är en kärlekshistoria, men inte på de sätt en skulle kunna vänta sig. Lucy drömmer inte om kontrollerande kärlek, utan vill vara självständig och fri, även när det kommer till kärleken.
Helt enkelt en väldigt bra, underhållande, härlig bok. Perfekt sommarläsning!

Midsommar

Kategori: en liten uppdatering

Tidningen skyltar om regn, regn, regn. 
Men där finns inget ännu. Solen har trängts sig på min hud hela morgonen. Jag lämnas stum, för där uppe finns även mörkgråa duntäcken till moln. Grässtrån håller andan, rustar sig för att nedtyngas av blöta droppar.
Men inte än.
Hade jag fått önska skulle världen bada i solsken. Omgivningen skulle bestå av vidsträckta fält och mina barfota fötter skulle gräva sig ner i en varm sandstrand. En hink full av jordgubbar skulle stå på köksbänken. Vinden stilla, himlen klart blå. En sådan dag drömmer jag om.
Men med tanke på att det troligtvis kommer regna just idag blir det väl inget extraordinärt. Det är midsommarafton och jag har inga storslagna planer att berätta om. Ett flera timmars långt brädspel möjligtvis? En bok, en hund som vill ha uppmärksamhet. Kanske att jag tittar på något midsommarfirande, pustar lättat ut över att inte behöva imitera några djur.
Det funkar det med.
I alla fall vill jag önska er en fin midsommar. Oavsett väder och oavsett om det blir en dag i mjukisbyxor eller blommiga finkläder.

Prideparaden 2015

Kategori: händelser

Igår, söndag, var det dags för den stora avslutningen på West Pride i Göteborg. Prideparaden! 
Ja ni ser ju. Det var enormt mycket folk som samlades på Götaplatsen för att tillsammans gå i ett tåg som manifesterar styrka och respekt. Själv gick jag med Unga Feminister och en massa rosa ballonger. Det var bitvis molnigt, blåsigt, lite kallt. Men solen tittade fram när vi började gå och sken sedan starkare och starkare allt eftersom.
Det var ljuvligt. Till slut nådde tåget sin slutdestination, Regnbågsparken, där det vankades avslutningsgala. Det var också ljuvligt. Regnbågsflaggor i luften. Queer allsång med vinden i håret. Fina tal, uppträdanden. Nour El-Refai var där. Likaså Magnus Carlsson som körde schlager. Och bäst av allt, Gnucci! Alltså what, jag älskar ju henne. Det gjorde mig superglad. Hon är så cool.
Solen gassade på. Kvällen var kommen. Dags för våra trötta fötter att styra stegen hemåt. 
Det var en otroligt fin dag och jag hoppas verkligen det var en dag som gav många fina minnen även för andra. Jag hoppas vi kan bli styrkta av dagar och festivaler som dessa. Ta med oss peppen in i andra dagar och orka kämpa. Stötta varandra. Jag tror att det finns tillräckligt med vilja bland oss för att förändra världen till det bättre!
Kram på er!

Azaleadalen

Kategori: foto

Slottsskogen. En karneval av azaleor som trängs i Azaleadalen. Där bland de flitigt ristade bänkarna. De sjunger på sina sista melodier men står ännu färgglada. Doften sticker i näsan, stark. 
En bikupa dit bin får förflytta dalens blomster som förvandlas till honung. Poff. Ett plötsligt hav av randiga varelser.
Avslutningsvis en säl. Som njuter av livet skulle jag tro. Så som sälar gör. 

Två böcker jag läste i maj

Kategori: böcker

En av de bästa sakerna med sommaren är all tid en får till att läsa böcker. Nu låter jag som en medelålders person som ska på semester, jag vet... men det är ju så. Tänk er bara att sitta ute i solen i skuggan av en stor ek med endast en bok och fågelkvittret omkring. Det kan väl ingen tacka nej till? Saknar bara en stor ek.
På senaste tiden har jag läst dessa två böcker, som jag haft svårt för att bestämma mig för exakt hur jag känner för dem. Men jag försökte skriva ner mina tankar så bra som möjligt!
"Girl in a Band" av Kim Gordon 
Det går inte att vara en tjej i ett band utan att bli ifrågasatt från något håll. De kan Kim Gordon konstatera efter sina många år som bassist i bandet Sonic Youth. Men med sin självbiografi bevisar hon att hon inte kan stämplas så pass enkelt. 
Kim Gordon är smart och bär på många, spännande historier från sitt liv. Trots att hon gjort så mycket - designat kläder, konst, skådespelat, skapat musik - är det jag särskilt älskar hennes personlighet. När hon berättar om alla gånger hon tvekat och varit blyg är igenkänningsfaktorn hög. Och hon visar att det är okej att vara tystlåten och blyg, att det inte betyder att en är ofullbordad.
Tack.
Ändå fastnar jag inte helt. Kanske är det för att hon aldrig går in riktig på djupet, det byter spår för fort ibland. Jag vill ha fler detaljer och beskrivningar av händelser och människorna i hennes omgivning.
Gordon är dock briljant smahällskritisk. Hennes självbiofrafi är späckad av intressant berättelser om en galen musikbransch, svåra relationer och mod, jag rekommenderar den varmt till såväl musikintresserade som till de som behöver en dos grrrl power. Men jag vill veta ännu mer. Exakt vem Kim Gordon är kan jag ännu inte sätta fingret på. Kanske är det på sätt och vis en del av vem hon är.
Betyg: 3,5/5
 
"Sund" av Tove Folkesson 
Det är något med Tove Folkessons språk som verkligen griper tag. Det sa jag om "Kalmars Jägarinnor" och det samma gäller för uppföljaren "Sund". Den vackra, udda språkstilen sätter boken i en klass för sig. Jag kan tänka mig att de som annars gillar författaren Amanda Svensson kommer älska Folkesson med (det gör jag i alla fall)!
Eva Zackrisson har lämnat gymnasiet och livet som jägarinna bakom sig. Hon hamnar på arkitektlinjen men fylls av andra begär. Musik, poesi, storhet. Sökandet efter det rätta tillståndet är snårigt och Eva kastas från plats till plats i jakt på att hitta hem. Var hon än vänder sig finns ändå alltid något som inte riktigt stämmer. Något inuti som växer sig större. 
Förutom från det tidsperspektivet får vi också följa Eva i nutid hos sin mormor. Stillheten, och undflykt. Från vad? Det är svaret jag söker och längtar efter.
I den här boken får vi veta att inne i Evas huvud pågår en storm av något slag. Den insikten stärks av det plötsliga, oförklarliga, oväntade som dyker upp i handlingen. Jag gillar det, men samtidigt blir handlingen ofta väldigt konstig. Som resan till Kuba eller hippiefestivalen. Ibland blir känslan en får bara "...va?". Flera av de nya karaktärerena har jag också svårt för att riktigt förstå, och hade velat ha en tydligare introduktion. 
Jag älskar hur en blir mer och mer gripen av Evas kamp ju längre in i boken en kommer. Det virrvarret av tankar inne i hennes huvud som resulterar i briljanta ordval. Jag älskar den råa känslan, att allt inte alls är en dans på rosor och att livets minsta lilla detaljer läggs på bordet. Vad jag hade önbskat är dock som sagt att karaktärerna skulle blivit mer tydliga och handlingen likaså. Men avslutningsvis är jag fasligt nyfiken på en tredje bok, vilket måste vara ett bra betyg.
Betyg: 2,8/5 
(det var klurigt att sätta betyg..!)

Lilla My brickan

Kategori: sånt jag köpt

Igår var det galet varmt. Inte egentligen, men jämfört med alla andra dagar hittills i år var det galet. Lika galet varmt viskades det om att det skulle bli idag. Tittar jag ut genom fönsterrutan är himlen grå och full av regnskurar. Jaha. 
I alla fall, gårdagen. Inte bara var det soligt fint, en ny bricka gjorde sig ett hem i vårt köksskåp. Brickor är något som jag inte kan få nog av, av någon underlig anledning. De är så fasligt fina bara. Ni vet ju att jag också älskar mumintrollen. Muminbrickor är därför ren magi.
För att komma till saken köpte jag alltså en bricka igår, för att fira att alla uppgifter är inlämnade och skolan i princip är avklarad för det här läsåret (!!!).
Härlig, eller hur? Med bästa Lilla My. 
För att pigga upp sega morgnar och förgylla kafferep i en blomstrande trädgård. Något sånt tänker jag mig.

Instagram, maj

Kategori: listor & summeringar

Bla bla bla regn och så vidare. Ni vet redan att maj var ovanligt konstigt och grymt på olika sätt. Hjälp vad fort det gick ändå, var det inte första maj precis alldeles nyss? 
Maj månad var jag ovanligt flitig med mobilkameran. För att det hände så mycket, så kan det vara.
Varför inte börja på självaste första maj? Jag var ute och demonstrerade som en bör. Med bästa F!. Peppen var enorm, det gjorde mig så glad. Så fylld av kämparglöd
Andra maj var jag och Olivia på världens bästa grej på Bio Roy, Buffy sing along till musikalavsnittet Once More, With Feeling. Det var så fruktansvärt kul och alla sjöng med för full hals till exakt allt. Helt galet
En dag som bjöd på små regndroppar som fastnade lätt i håret gick jag och tänkte i Trädgårdsföreningen. Tittade på alla fina blommor i blått och lila
Heja gula strumpbyxor! Prickig kjol är också toppen
Sådant som är rosa lockar till sig kameralinsen. En bubblig smoothie, blommande körsbärsträd.
17 mai helgen var vi i Oslo på en kort, regnig visit. Det är en så mysig stad. På nationaldagen var det smockfullt av människor för att fira, helt tokigt många. Väldigt roligt att se!
Bra spegel = obligatoriskt foto
Självaste Eurovision-helgen åkte vi ner till ett grönskande Österlen. Där fanns en finfin labrador som jag tycker så mycket om. Gula rapsfält lyste starkt längs de ringlande vägarna.
På mors dag fick mamma en tjusig sammansättning av blommor och en groda. Kram mamma!
Slutligen. Jag har sett ut... mest som vanligt. Här med en bra hårdag där lockarna la sig inåt som de ska men inte alltid känner för. Också inskaffade jag mig Florence + The Machine's skiva nästan så fort den kom ut för att hon betyder så mycket. Älskar älskar älskar. Just nu gör låten Delilah mig mer euforisk än något annat i världen.
-
Maj härliga övergångsmånad, som vi spända levde på förhoppningar och bekvämlighet. Tills vi nådde ditt slut som var målet. Nu väntar skriksång, spruckna fotdynor, blickar mot skyarna när blåsten tar tag i håret. Förhoppningsvis kommer värmen nu som vi snällt väntat på.

Fröken Brun

Kategori: kläder och utstyrslar

Idag har jag en brun klänning, en brun tröja. Gula strumpbyxor och skor som går i ton med det bruna. 
Känner mig rätt brun.
Och ett halsband med både Lilla My och Mårran, för jag kan inte välja vem jag känner starkast samband med. Båda ger mig lite power.
                     
Ha en fin tisdag, trots regn och sådant tjafs