bullehund.blogg.se

En gul kjol

Kategori: kläder och utstyrslar

Jag har en ny kjol! Vad kan väl vara bättre när solen stannar kvar längre på dagen och vitsipporna flockas i skogsvrån än något gult för att återspegla det hela.
Så kan man ju resonera. Jag tänkte mest att gult är den bästa färgen så en kjol i det, ja tack. Den kommer från Monki och passar fint med polotröja tycker jag.

Powerful ladies

Kategori: sånt jag köpt

Vissa dagar kommer man hem och bara är trött, orkar inte göra mer än att möjligtvis bläddra i tidningar även fast solen skiner där ute, den ropar kom ut men man bara no thanks. När jag säger vissa dagar menar jag väl egentligen de flesta dagar. Förbaskat vad du sliter, skolan!
 
Men vad bra att jag har ett tips på en grym tidning för trötta dagar, eller för vilka dagar som helst för den delen. Allt om historias nya specialnummer handlar bara om MÄKTIGA KVINNOR.
 
Varför är det intressant att fokusera på kvinnliga regenter? Dels blir det intressant eftersom de, oavsett vad man tycker om deras handlingar, alla behövt gå igenom en särskild kamp för att som kvinnor ta plats. Det är alltså väldigt starka individer det handlar om. Dessutom är det viktigt med ett sådant fokus för att bevisa för alla som tror att kvinnor inte kan vara ledare eller inte har gjort något viktigt i historien att det finns minsann mängder av kvinnor som inte hamnat i historieböckerna, men som gjort stor skillnad - och förtjänar en plats. 

I Malmö

Kategori: dagar som går

                                                  
I helgen var jag i Malmö på ett kort men fullspäckat besök. Det hanns med en hel del på den korta tiden i denna lilla stora stad. Som att gå och kolla i butiker bland gamla gula hus. Jag tror vi var inne i varenda inredningsbutik som fanns och jämförde onödiga möbler med varandra. Vi satt på en uteservering i den värmande solen och tittade på hundar, jag var oerhört nära på att bli överöst av vatten hela jag när en markis plötsligt tappades på vatten. 
 
Vi gick promenader längs havet, båda dagar med vinden i håret men den andra var den omkullkastande stark. Där fanns kaniner som det gör i Malmö och det tycker jag så mycket om. Så på kvällen såg vi det vi till stor del var här för, Jane Eyre på Intiman. En dramatisering av en roman jag analyserat noga och fallit pladask för, så klart att det här skulle bli en höjdare. Det var det verkligen, fruktansvärt bra! Jag älskade de moderna musikinslagen, kostymen och den ständiga, tunga mystiken.
 
Hej och tack Malmö!

Vägeröds dalar, april i sol

Kategori: foto

Musik har inget kön

Kategori: feminism

Det ligger ingen manlig eller kvinnlig personlighet i ett instrument. Hur skulle det kunna göra det? Instrument har inget kön. Ändå behandlar vi dem som om de hade det inskrivet i sig, som om bara vissa människor kan spela vissa instrument. Som om män är de enda som kan hantera något kopplat till elektricitet. Som om kvinnor är de enda som kan sjunga vackert och ljust.

Kvinnor måste också få ha möjligheten att ta plats med högljudda instrument och sjunga skitigt, utan att bli förminskade. Män måste få lov att sjunga eller spela känslosamma stycken, utan att känna sig förlöjligade. Idag är det Riot Grrrl–dagen och jag vill använda den till att uppmuntra till att våga bryta mot normer. Vi måste våga stå upp för varandras musikaliska uttryck och ge alla samma möjlighet till att delta på musikscenen. Var inte styrd av normer genom att säga till någon att hen inte kan spela det eller det instrumentet - instrument vet ingenting om kön. Ge plats åt andra så att de också får synas, oavsett vilken stil det handlar om. 

Musiken är ett verktyg som kan förmedla alla möjliga olika sorters budskap, men framför allt är det ett universellt språk. Det står över konstruerade normer och därför bör inte heller vi följa dem.

"Du är ju så vacker!"

Kategori: feminism

Om vi spinner vidare lite på det här med killar som sjunger om tjejer… det som ändå är det absolut värsta jag vet är när killar sjunger om hur en tjej borde tycka om sig själv - att hon är perfekt just the way she is.

Du är ju så vacker, fattar du inte det? Oj då, är jag? Nu när du säger det så förstår jag precis, alla krav som lagts på mig bara rasar! Tack...

Eller inte.

Klart man kan vilja att en annan person ska sluta pressa sig själv med omöjliga krav. Grejen är att det är en kamp som vi för själva, oavsett kön, varje dag. Man kan behöva hjälp med att hitta ut ur den pressande bubblan, men den hjälpen är inte att någon kommer och säger till en att man är vacker och perfekt enligt dem. Dessa charmiga snubbar sjunger inte om att ”nu krossar vi patriarkatet och alla skönhetsideal”, utan de sjunger om att jag (kvinnan) passar ju visst in i patriarkatets ideal för jag är ju vacker. Okej, så allt löser sig för att du tycker jag är vacker? Det förstärker snarare skönhetshetsen ytterligare eftersom det enda sättet för mig att få bekräftelse från dig, och hela världen, är genom att vara vacker.

Jag är trött på folk som säger åt tjejer vad de ska tycka om sig själva och sina kroppar. Vi vill inte behöva passa in i skönhetsramar och höra från andra att vi är vackra – speciellt inte om det är för någon annans skull vi är det. Vi vill inte att andra ska säga till oss hur vi ska känna för våra kroppar, utan vi vill att folk ska adressera problemen som skapar kroppskomplexen från första början. Så sluta tala om för oss att vi är vackra - krossa patriarkatet i stället, tack!

Djärv

Kategori: ord & tankar

Jag kom att tänka på ordet djärv. Jag kom att tänka på ordet i beskrivningen av en kvinna och stoppade mig själv från att kalla henne det.
 
Djärv känns nedsättande. Djärv är ett ord som används för att beskriva kvinnor som vågar bryta barriärer för rätt och fel. Ordet smakar förminiskning på min tunga efter andras kryddning. "Hon är allt djärv" - följt av ett skrockande, som om hon inte är på riktigt allvar. 
 
Men djärv... det är en fantatsisk beskrivning. Tänk att vara någon som är modig, någhon som vågar bryta mot oskrivna regler även om andra kommer komma efter med förlöjligande pekpinnar. Tänk att vara så djärv att man inte låter sådant hindra en. Det är starkt om något.
 
Till kvinnan som beskrivs som djärv: jag beundrar dig.

Randig och lite mer

Kategori: kläder och utstyrslar

Jag har en liten strävan mot att vara en sådan där fräsig person som bloggar om stil och lägger upp bilder på sina kläder var och varannan dag. Men, ni vet ju det, att jag inte är särskilt bra på det där med att hela tiden arrangera en stor session för att ta bilder, det tar ju sådan tid! Så det blir lite smått.
Nåväl - hej! Idag hade jag på mig en megamysig tröjsak som jag knyckt från min mor eftersom den är randig. Jag gillar de blåa handlederna, de tillför en extra dimension. Tröjsaken kommer från Bitte Kai Rand.
-
Ha det fint, njut av att våren ÄNTLIGEN är här! Att något frusen gå i en tunn kappa och det långvariga dagsljuset gör mig obeskrivligt glad.

Oklar självbild

Kategori: en liten uppdatering

Alltså, jag vet inte ens!

Trysil

Kategori: en liten uppdatering

Jag hälsar dig verkligheten, jag är här igen. Du har mig i ditt grepp hur mycket jag än sliter och drar. Lov tar alltid slut för fort. Det här var det sista att ta slut innan loven i sig själva är slut och inte längre kan vara antingen korta eller långa. Inte ens lagom. 
 
Ja, fy vad jag höjer stämningen för mig själv, inte var det meningen att vara så ångestskapande. Lovet var det - bland fjälltoppar och snö som ibland smälte, ibland var den is vilket gav mig värk i benen och upprörda nerver. Trysil är ett så himla mysigt ställe.
 
Och förresten, det kan varmt rekommenderas att vara utan internet ibland. Jag har insett nu när jag kommit hem och kastat mig över datorn igen hur mycket det är jag gör av ren automatik, som nästan alltid ger mig något slags dåligt samvete för att jag inte är en perfekt robot. Sociala medier kan vara fantastiska, de kan också vara fruktansvärt jobbiga. 
Testa, om ni kan, att lämna dem ett litet tag. I alla fall de som inte ger er lycka.