bullehund.blogg.se

Måste det alltid handla om hälsa?

Kategori: ord & tankar

Jag såg det nya programmet Vegorätt på tv. Ni vet, SVTs satsning på vegetarisk mat. Satsningen som redan kritiserats in i varenda litet hörn. Det kommer väl inte helt otippat att inte heller jag var särskilt förtjust. Det finns mycket att diskutera om hur det programmet framställdes, men vad som störde mig var särskilt diethetsen; att allt ska vara så nyttigt och bra för kroppen, för kan man verkligen njuta av maten (fast för att få lov att njuta fullt ut måste du också ta dig ut till en grönskande äng tidigt på morgonen). 

Den synvinkeln kommer i och för sig inte som en stor överraskning. Nej, Vegorätt är inte unikt för sin diethets. Jag har sett samma vinkel många gånger förr i den nya vegotrenden. Slå upp en tidning eller liknande som skriver om vegetarisk mat och jag kan nästan garantera att du kommer se ordet ”nyttig” eller läsa om hälsofördelar minst en gång. Att vegetarisk mat kan vara bra för hälsan är i sig inget jag säger emot. Det är väl bara bra om så är fallet. Problemet är att det har kommit att bara handla om hälsa. Det har blivit en fråga om att dra ner på allt som är ”dåligt” (notera min skepticism) – tillsatser, socker, kolhydrater, fett… I stället för att vi ska välja vegetariskt för att det är sjukt gott handlar det nu i stället, i många fall, om att vi ska välja det för att inte känna skuldkänslor. Då menar jag inte bara för djurens skull (som tenderar att rätt ibland glömmas bort i diskussionen) utan för vad vi gör med våra kroppar.

Åtminstone jag känner att man ständigt uppmanas att skära ned på det ena efter det andra, vilket gör vegetarisk mat till en triggande zon för de som har svårt för att hantera dieter. Detta är både trist och farligt. Så kan vi inte sluta upp med diethetsen i det hela och ta den vegetariska kosten för vad den huvudsakligen är. Vegetarisk mat är gott och värnar om djuren, det är huvudpoängen. Allt annat tjafs är upp till var och en att avgöra om de på riktigt mår bra av. I så fall, visst, kör på – men håll det tjafset utanför själva grundtesen. Vi är alla olika individer som mår bra av olika saker och därför måste vi sluta tvinga på varandra dieter. 

Esther Kanske

Kategori: böcker

Katja Petrowskaja - "Esther Kanske"

Jag läser titeln och begriper inte vad som menas med detta ”kanske”. Kan en titel bli mycket mer svävande? Den är svår att urskilja, betydelsen, men jag känner av något som skaver i det där ordet. Kanske. Kanske är ett osäkert ord, ovetande. Om någon, någon bortglömd. Vad gör att någon kan glömmas bort?

Jag öppnar boken med en bitande ovisshet.

Hon hette kanske Esther, hon som var Katja Petrowskajas gammelfarmor. Hon var en av hennes flera släktingar vars historier vi utforskar. De som levde i en tid av ett andra världskrig, en väldig utsatthet. Men det här är inte bara en jakt på släkthistoria, det här är en resa inom en som söker. Jag dras med i sökandet och vill också veta sanningen om Petrowskajas släkt för att låta hennes rastlösa sinne få ro. Och för att låta minnena komma till liv.

Den ovisshet som råder över släktens öden trycker på både författare och läsare. När vi får svaret genom en poesi som är smärtande vacker fylls jag av svåra känslor men också en lättnad. Att av de miljontals öden som glöms bort här i världen ges åtminstone några ett namn igen. Esther heter fortfarande Kanske i efternamn, men nu står hon över det bortglömda.

Vi vet vem hon är.

Poddlistan

Kategori: listor & summeringar

Jag har verkligen fastnat för det här med poddar. Det är ett sätt att koppla av, underhållas och lära sig på. Därför kommer här kommer min ultimata poddlista. I alla fall är det de poddar jag lyssnar på, någorlunda regelbundet, just nu. Förhoppningsvis kanske ni hittar någon ni gillar och fastnar för det här med radioprat ni med, om ni inte redan fastnat. Sen finns det säkert maaaassor av andra bra program som ännu är oupptäckta (tipsa gärna om ni vet någon mer som ni gillar!)
 
-
 
Utforskande och dokumentärt (eller vad man nu ska säga)...
 
Stil – P1s modeprogram som med utgång från stil och mode djupdyker i historia, samhälle och kultur. Det handlar alltså om så mycket mer än bara kläder, samtidigt som programmet visar på hu viktigt stil faktiskt är när det kommer till nästan allt. Älskart. Kan rekommendera bland annat avsnittet Den moderna kvinnan, avsnittet som handlade om The Slits samt det om Kim Gordon.

P3 Dokumentär – Fängslande, spännande dokumentärer helt enkelt. Kan rekommendera avsnittet som handlade om den svenska, feministiska rörelsen Grupp 8.

Meny - För att matlagning är mysigt. P1s matprogram som jag gillar att lyssna på när jag vill koppla av och bara mysa i matens vidunderliga värld.

Språket (P1) – Ett program för språknördar och alla andra som är intresserade av sådant vi ständigt stöter på i vardagen men aldrig riktigt tänker på. Varför säger vi så och så? Det är mycket inom språk en inte vet om men som en har en relation till. Språk kan berätta många historier.

Lundströms bokradio (P1) - Gillar du böcker är det här ju perfekt. Dels hålls ibland bokcirklar som man kan följa med i, annars pratas det om aktuella böcker och görs reportage om författare. Ett reportage jag gillade särskilt mycket var det om den amerikanska poeten Anne Sexton. Henne föll jag verkligen pladask för. 

Diskussion...

En varg söker sin pod – En podd av Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. De diskuterar kultur, nöje… livet i allmänhet med en feministisk och ohejdbart skrattframkallande touch. Älskar att lyssna på dem. De har för övrigt släppt en bok där de svarar på lyssnares frågor, som är väldigt bra.

Lilla Drevet – En nyhets/politik-diskuterande tankesmedja med Ola Söderholm, Liv Strömqvist och Nanna Johansson. Roligt och bra helt enkelt!

Flora & Frida – En ganska ny podd som växer sig stark. Två bloggare, Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson, diskuterar viktiga ämnen som feminism, relationer och prestation. De är väldigt öppna, med en massa girl power.

På engelska...

This American Life – Varje vecka väljs ett tema som fungerar som en röd tråd genom varje avsnitts olika berättelser. Jag gillar att de blandar kända namn med okända, och att de berättar vardagshistorier man antingen relaterar till, grips av eller häpnas över. Oerhört välgjort program som jag alltid längtar efter.

Serial – En produktion av This American Life med reporten Sara Koening i spetsen. De är just nu inne på sin andra säsong som handlar om ett gisslandrama i… Förra säsongen djupdök de i en mordhistoria. Att lyssna på Serial kräver att man är uppmärksam eftersom det är som att följa en lång utredande undersökning. Men det är inget problem för man blir på något sätt fast i det, som ett beroende. Nagelbitande detektivspänning som kommer nära, nära inpå fallet, på riktigt.

Invisibilia – Jag vet inte om de har lagt av eller något för än så länge har bara en säsong kommit ut – men lyssna på den! Invisibilia har sin utgångspunkt i det osynliga, det som finns i vårt psyke, inne i kroppen. Tankar och känslor. Djupt fascinerande och jag älskar programledarna.

Freakonomics – Ett program som med hjälp av vetenskap och undersökningar utforskar the hidden side of everything. Verkligen "everything". De tar upp alla möjliga otänkbara ämnen och ofattbara berättelser. Men de går också in på större, mycket viktiga ämnen. Tänk att statistik och siffror kan vara så underhållande.

Mens

Kategori: ord & tankar

Om någon skulle be dig föreställa dig mens som en människa skulle det knappast vara din bästa vän du ser framför dig utan snarare en sådan där irriterande person som konstant trakasserar och vägrar låta dig vara i fred. Någon som en gång i månaden kommer på oväntat besök hemma hos dig, kraschar i din säng en vecka och bara är i vägen utan att städa efter sig. Ungefär så skulle i alla fall min bild av mens se ut. 
 
En sådan person skulle vi kunna kasta ut och ta farväl av om vi vill. Skulle vi klaga på att ha en sådan störig person hack i hälarna jämt och ständigt skulle vi inte bli ifrågasatta för det. Mensen kan vi däremot inte slänga ut genom någon ytterdörr. Mensen måste vi hantera. Och när det kommer till mens, då hörs inte ett ord av klagan för vi vågar inte. Om vi klagar höjs det skeptiskt på ögonbrynen. 
 
Genom att inte tala om mens har det blivit något skamfullt. Visst fylls media just nu av röster om mens från olika håll, av kända personer som kommer ut om ämnet. Det är grymt. Dock kanske ni därför tycker att det jag säger nu är uttjatat. Men då kan jag säga att jag har mens och jag vet att det inte är uttjatat nog för jag vågar fortfarande inte vara hundra procent öppen med det faktumet. Det faktumet att min kropp fungerar som den ska, det faktumet att jag har en livmoder som som alla känner till att jag har. Det faktimet att jag av helt naturliga orsaker år magknip en gång i månaden, det är ett faktum jag förväntas hålla tyst om för att mens är något skamligt. Visst att många öppnar upp i media, men vågar alla ännu vara öppna med att prata om mens? Knappast. Jag är inte nöjd förrän varenda person på den här planeten slipper känna skam för sin egen eller andras menstruation. 
 
Så låt oss prata om mens.

Poddtips!

Kategori: sånt som andra gjort bra

Jag lyssnade på ett rätt så intressant och tankeväckande program igår som jag tänkte tipsa er om denna allt för varma söndag (snön smälter, inte kul). Det är det senaste avsnittet av en podcast som heter Freakonomics, vilka kortfattat förklarat utforskar "the hidden side of everything". Jag lyssnar på dem då och då, de djupdyker i alla möjliga tänkbara - och otänkbara - ämnen.
 
 
Det senaste avsnittet heter The true story of the gender pay gap och handlar om just vad som ligger bakom att statistik ständigt visar på att kvinnor tjänar mindre än män. Vad som sägs i programmet är att det oftast inte handlar om aktiv diskriminering av kvinnor från arbetsgivarens håll, alltså att de tjänar mindre för samma arbete. Frågan är mycket mer invecklad än så, även om detta också förekommer. Det handlar om hur mycket tid kvinnor kan lägga på arbete, vilka attityder vi har - mycket handlar det alltså om normer och traditionella könsroller.
Visserligen är det som tas upp baserat på amerikanska förhållanden, men jag tror det till stor del gäller även här i Sverige och det kan vara intressant att lyssna på för att få en bild av var man kan lägga fokus för att minska löneskillnaderna.
 
Så, där har ni dagens tips!
Bye

Americanah

Kategori: böcker

Chimamanda Ngozi Adichie - "Americanah"
Vad som ger Chimamanda Ngozi Adichie sin storslagenhet är hennes förmåga att analysera omvärlden för att sedan bygga upp historier om hela livsöden som går nära in på minsta detalj. Vad hon dessutom gör i Americanah är att djupdyka i frågor om ojämställdhet och hur olika människor behandlas beroende på etnicitet, kön och hudfärg i dagens samhälle. Resultatet blir en stark skildring som lämnar mig långt ifrån oberörd.
 
Ifemelu är född och uppväxt i Nigeria, där hon träffar sitt livs stora kärlek Obinze redan i gymnasiet. De kommer varandra så nära som två människor kan komma, men när universiteten i landet misslyckas med att uppfylla studenternas krav tar hon beslutet att flytta. Likt många andra har hon alltid drömt om livet i USA och det blir dit hon tar sig för att få en bätre utbildning. Hon och Obinze är överens om att fortsätta hålla ihop och Obinze lovar att så snart han kan också flytta dit Ifemelu är. Men livet i USA visar sig vara långt ifrån en dans på rosor. De hårda förhållandena och det jobbiga Ifemelu tvingas gå igenom tvingar de två åt olika håll - men deras minnen av varandra ständigt kvar.
 
Boken skildrar träffsäkert och ögonöppnande hur stora skillnader som råder när det kommer till hur svarta och vita behandlas i dagens samhälle (handlingen utspelar sig under 2000-talet, fram till ungefär 2009 vad jag förstod). Chimamanda Ngozi Adichie får en att tydligt se och inse hur utspritt vardagsrasismen, diskrimineringen och de många fördomar som finns verkligen är. En del av boken som jag tycker särskilt mycket om är de bloginlägg huvudkaraktären skriver baserat på hennes egna observationer och upplevelser, de är väldigt bra. 
 
Americanah är en oerhört viktig bok i sin skildring av hur vi bemöter varandra i samhället. Samtidigt är handlingen och de livsöden som beskrivs otroligt välarbetade, vilket gör boken läsvärd också ur den "dramatiska" aspekten. Så ja, läs Americanah, för att bli både gripen av en stor historia samt få en tydlig skildring av hur pass mycket samhället verkligen bygger på fördomar. 
 
Betyg: 5/5

Förklaring av feminism

Kategori: ord & tankar

En vanlig förklaring av vad feminism är brukar vara att det kort och enkelt innebär att man anser att kön inte borde bestämma en människas värde eller vilken behandling människan kommer få i livet. Det ska alltså vara lika förutsättningar för alla. Min mening är inte att ifrågasätta denna förklaring, för den stämmer – den är feminismens stående huvudpunkt. Visst är det bra att vara kortfattad, men för att verkligen kunna förstå hur feminism ska användas och ge den fullt genomslag tror jag det är bra att också gå in lite mer på djupet.

Jämställdhet mellan könen är feminismens mål. För att nå det målet och för att vara feminist måste man också förstå varför vi inte har ett jämställt samhälle i den aspekten. Enligt feminismen beror det på att kvinnor är förtryckta jämfört med män och i princip alltid har varit det. Det är viktigt att framhäva den här delen av det hela i förklaringen av feminism eftersom det ju faktiskt går att vilja ha jämställdhet även utan att anse att kvinnor är förtryckta (även om detta kan ses som ologiskt). Någon kan alltså inte kallas för feminist om denne inte vill konstatera det faktumet.

En tredje aspekt av feminismen vi behöver lyfta är värnande om historian. Samhället hade inte sett ut som det gör idag om det inte vore för de jämställdhetskämpar som genom tiderna slagits för lika behandling. Vi måste därför minnas dem och lära oss av deras handlingar att det finns möjlighet till förändring. Historian kan också lära oss om de strukturer och roller som dagens samhälle är uppbyggda på – var de härstammar ifrån och hur länge de faktiskt existerat. De faktorer som påverkar oss än idag kan vi eventuellt först förstå när vi lärt oss om deras ursprung och vad som skapat dem. Av historian kan vi därefter se, med exempelvis suffragetterna för att nämna några, att förändring kan ske genom organisering och aktivism.

Att stå bakom de två förstå punkterna; målet och varför, räcker för att kunna kalla sig feminist. Men för att vilja ge genomslag åt feminismen måste vi också omfamna historian och använda oss av aktivismen. Kommer vi ihåg dessa beståndsdelar kan vi vara effektiva. Med aktivism menas inte nödvändigtvis att man behöver göra något storslaget som att demonstrera eller skriva en bok. Det kan lika gärna vara små ting, som att säga ifrån när någon säger något sexistiskt eller att skriva på en namninsamling. Huvudsaken är att vi vet om vilken kraft feminismen har. Om vi kan förstå den kraften kan vi också använda den till att till slut nå jämställdhet. 

Alla borde vara feminister

Kategori: böcker

Så sant, så sant.

Chimamanda Ngozi Adichie är verkligen en av vår tids bästa författare. Det jag läst hittils av henne har varit fempoängare hela vägen (ni kan läsa en recension av En halv gul sol här och Americanah hoppas jag kunna skriva om mycket snart!). 

Alla borde vara feminister kom ut i slutet av förra året. Det är en nedskrivnen sammanställning av ett känt "TED Talk" som Chimamanda höll för ett tag sen. Den ges ut i samarbete med bland annat Sveriges Kvinnolobby och hör på det här; den kommer (om den inte redan gjort det?) delas ut till elever som går i tvåan på gymnasiet i skolor över hela landet. Den kommer läsas och användas som en del av undervisningen genom att elever får analysera och diskutera materialet, feminism och jämställdhet. Hallå, var fanns det här när jag gick i tvåan?

Jag tycker det är en briljant idé att inkludera den här boken i skolundervisning (i stället för bara tvåan kunde väl hela gymnasiet fått ta del av det här?). Det är också en utmärkt bok att ge bort som en present till någon annan, eller varför inte till sig själv, för en kortfattad, träffande introduktion till feminism eller som ett uppslag av svar på vanliga motargument. Den tar inte upp allt, men i sin enkelhet tar den upp mycket. Chimamanda utgår dessutom från personliga erfarenheter, samtidigt som hon är noga med att få in olika synvinklar, vilket stärker trovärdigheten och gör den lätt för många att ta till sig.

Alla borde vara feminister är en utmärkt introduktion till feminism och jag tror den här lilla boken innehar den viktiga förmågan att kunna öppna mångas ögon för hur vi alla kan, och varför vi bör, bidra i kampen för jämställdhet. Heja!

                      
(Om ni förresten är en av dem som läst boken i skolan; det hade vart intressant att veta hur det funkade, så skriv då gärna en kommentar om ni vill!)

Kort igen

Kategori: en liten uppdatering

Idag styrde jag äntligen stegen mot en frisörsalong för att klippa mig. Jag är kass på att styla hår... eller snarare har jag inget större intresse för det. Så därför känns det inte lönt att ha långt hår. Och nu är det kort igen, and I love it! 
                         

Mina nyårslöften...

Kategori: ord & tankar

… blir att inte göra några förbaskade nyårslöften. Jag är trött på att pressa mig själv med krav på saker jag kan göra för att bli ”bättre”. Jag är trött på att sätta upp en massa löften för att nå en dröm som egentligen inte gör mig mycket mer välmående mer än genom inbillning.

Man kan ha mål, det är klart. Mål kan ofta vara jättebra att ha. Men jag tycker vi ska vara försiktiga med att sätta upp alldeles för många mål och i stället tänka igenom vad det är som ligger bakom de här målen. Kanske är ett mål att bli lyckligare år 2016. Det låter inte så dumt. Hur blir man lycklig? Det är svaren på bland annat den frågan vi kanske borde tänka över. Blir du verkligen lyckligare av att gå ner i vikt eller är det något samhället försöker få dig att tro? Gör fullkornsriset dig gladare eller smakar det egentligen inte lite som papper? Min poäng är att du kanske egentligen blir lycklig av en sak, men tvingar dig själv till något annat för att det är vad som av samhället anses vara en lycklig tillvaro. 

Jag vill inte diktera vad som är rätt och fel för det varierar från person till person. Jag bara anser att det kan vara viktigt att ibland tänka efter – vad och vem ligger bakom de önskningar vi har? Jag har inget nyårslöfte att införa, jag har bara en önskan om att lära mig utskilja de saker jag gör för att nå något slags inbillat drömideal och de jag gör för att de verkligen är min passion och något jag mår bra av. En sådan sak kan vara att sitta inne på mitt rum och skriva det här, som jag inte vet om en kotte kommer läsa, när solen lyser och jag borde vara ute och springa som en tok för att sedan komma hem svettig och nöjd. Men jag vet vad som gör mig lycklig och här sitter jag.