bullehund.blogg.se

Min Bokmässa och böcker jag vill läsa

Kategori: böcker

Bokmässan är ju verkligen en av årets höjdpunkter och nu är den över med ett års väntan framför oss igen... Dock saknar man den inte så värst mycket när man kliver ut genom dörrarna. Visst vill man läsa, men man vill också stanna borta från människor i en vecka. 
 
Jag var där på lördagen. Man blir smått galen av allt folk och börjar i sitt huvud tänka irriterade tankar om de som går för långsamt, för snabbt, står stilla... Det går inte att hitta ett nöjt läge. Eller så är jag bara vresig och vill ha allt för mig själv. Fast, jag tycker om det där vimlande kaoset också, att det händer saker överallt. Jag brukar inte gå på seminarier eftersom det inte går att hinna med på en dag, tycker jag. Hade jag varit där på torsdagen dock... vi behöver inte prata om hur jobbigt det är att Patti Smith var där men inte JAG. Åh!
 
I alla fall, låt oss vara positiva. Faktiskt köpte jag bara en bok (och lite andra prylar...) och det var Liv Strömquists nya - som jag fick signerad! Som vanligt blir jag sjukt nervös och allt låter inövat, men jag skötte det rätt snyggt ändå.
 
Sedan fanns det en väldigt massa nya böcker som jag inte köpte, men som jag vill läsa. Jag tänker på...
 
Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek av Nina Björk.
Rosa Luxemburg är i allmänhet en person jag vill lära mig mer om. Vad är då bättre än att läsa en bok om henne av Björk, som ju är en av Sveriges främsta, feministiska författare. Av besrkivningen verkar det vara en mångsidig skildring av Luxemburg, samtidigt som boken är en diskussion om socialism. 
 
Widow Basquiat - A Love Story av Jennifer Clement. Dels har jag tänkt läsa Clement ett tag nu, då hennes tidigare bok En bön för de stulna ska vara väldigt bra. Den ska jag definitivt se till att lägga händerna på någon dag, men jag känner mig också nyfiken på hennes nya bok om konstnären Jean-Michel Basquiat och hans partner Suzanne Mallouk. Inte bara tycks det vara en djupgående relationsskildring mellan två intressanta människor, utan också en resa tillbaka till konstens 80-tal. 
 
Jag såg livet tvingas i mig av Lina Kalmteg. Jag tror att det här kan vara en jobbig bok att läsa, men definitivt oerhört viktig. Bara titeln i sig är väldigt stark. Boken handlar om en ung kvinnas kamp med ätstörningar; både om det jobbiga i att befinna sig i det mörkret och om att hitta ut därifrån. 
 
Epidemin av Åsa Ericsdotter. Även detta en bok om ätstörningar. Den här gången en annorlunda vinkling, nämligen en dystopisk, kuslig skildring av ett Sverige där hälsohetsen tar över och tar sig in i maktkorridorens finrum. Visst kanske det låter något otroligt, men smtidigt känns det delvis möjligt då hälsohetsen bara blir värre och värre. Det värsta är att jag tror att mycket kommer stämma ganska bra överens med det samhälle vi lever i redan idag. 
 
Flickan och skammen av Katarina Wennstam. En reporterande bok om hur kvinnor, nu och genom tiderna, blivit felaktigt stämplade och definierade efter deras sexualitet. Och hur det används emot dem. 
 
Sweet Spots of New York av Roy Fares. När jag gick igenom matavdelningen av mässan, den som ofta är bland de roligaste att botanisera i, blev jag snabbt trött av alla omslag som talade om "hälsa", "utan", "vikt". Jag köper inte någon hälsohetsande kokbok. Det är det jag tycker är så bra med Roy Fares, som jag såg baka äppelpaj. Hans fokus ligger på vad som är gott, nästan aldrig vad som är "nyttigt". Ren och skär glädje. 
 
Jag blev också inspirerad till att läsa flera klassiker, bland annat av Elin Wägner och Virginia Woolf. Och Karin Boye vill jag läsa, men även titta på bilder från hennes liv. Åh det finns en bild som är helt underbar, den där hon har en lång svart klänning framför en dörr och ser sorgligt magisk ut, nästan som ett sagoväsen.
...
Okej, jag ska runda av. Vi får väl se hur många böcker det blir man kommer att läsa nu då. Brukar ju inte ha så mycket flyt som jag alltid inbillar mig att jag ska ha... 

Med känsla för naturen

Kategori: ord & tankar

 
Känslan av mjukt spindelnät som fastnar i kropp och kläder.
Minnet av söndagspromenader med pappa.
 
Ilskan av torkpapper slängt på stigen.
Frustrationen av att nå vattnet och känna blåsan krampa.
 
Jag måste vända nu!
 
Frågan som uppstår när bryggan gungar under min kropp; är min tyng tung?
Jag väger fram vågor på ytan intensivt.
Det kluckande ljudet av rörelse och gässen som skriker och flyr.
 
Kripet i luften och brisen i vassen när jag vänder för att gå.
Känslan av att trampa rakt i skit som fastnar under skon. 
Den lämnar ett streck på min vad. 
Jag intalar mig själv att det bara är smuts. 
 
Sedan ödelägger jag ett helt liv med den foten.
Skitfoten. 
 
Kanske räddar jag samtidigt en hel koloni i det steget.
 
Känslan av räddning.
Känslan av absolut ingenting.
 

Om Yayoi Kusama och "I oändligheten"

Kategori: ord & tankar

Moderna museet kryllar av ivriga människor. Det är sista helgen för utställningen om och av den japanska konstnären Yayoi Kusama och jag är där, en i mängden. Omedvetet har jag tagit på mig en prickig kjol.

Först tänker jag på alla vackra färger och mönster, fröjden för ögat. Sedan möter jag den röda näsduk du torkat dina tårar i och kallar för konst. Man förstår det inte förrän man läser den lilla texten intill som är skymd bakom ryggar. Först då känner man slaget i magen.

De stora tavlorna där du pressat penseln mot den kladdiga färgen för att skapa ett evigt nät av prickar lämnar starkast intryck på mig. I varje tryck mot duken ligger din känsla som får fly ut från kroppen, åtminstone försöka. Tills duken tar slut. Även om den är gigantisk tar den slut någon gång och då lever känslan kvar i din hand.

Den rör sig in i kroppen och lägger sig som ett täcke över ögonen.

Ta fram en ny tavla och ny, kladdig färg.

...

Det ligger en hel del humor i Kusamas prickar. Rum fyllda av färgglada mönster, gigantiska ballonger, egengjorda utstyrslar. De bildar även ett vackert, rofyllt landskap. Men, jag blir smått snurrig av dem. De fortsätter i oändligheten.

Hur känns det för dig?

...

Alla uppfattar konst på olika sätt och jag kan inte påstå att något är mer rätt. Kanske stirrar jag mig blind på din historia. Även om det ligger en jobbig, inre kamp bakom måste man inte alltid se bara den. Den kan vara en upphovskälla till konst men den måste inte vara dess tema. Man kan skratta åt det som kommer ut och bli glad. Att få göra det kan vara lika viktigt som att uttrycka sorg eller ilska.

...

Varje prick är ett hål i en yta, något som bryter av det färgglada. Eller så är det något gladare än det entoniga underlaget som förgyller tillvaron.

...

Jag vet inte hur du ser på saken.

Du når i alla fall ut till mig och lämnar ett djupt, prickigt intryck. 

 

Tre älskade citat

Kategori: böcker

"...denna rörde sig bara ett halvt varv i sitt fett..."
 
"Säg, fröken Pennskaft (...), skulle ni inte bra gärna vilja vara en man?"
"Nej, men skulle inte ni?"
 
"Det var slut med striden på himmelen, molnen flydde, och solen gick ner klar och gyllene i havet."
 
- Ur boken Pennskaftet av Elin Wägner