bullehund.blogg.se

Vem får ta makten över ett instrument?

Kategori: ord & tankar

Vem får ta makten över ett instrument?

Framför allt undrar jag, i den här texten, vem det är som får ta makten över elgitarren, ett instrument som skriker så mycket pondus.

Jag har tänkt att det inte är jag. För att jag inte har getts möjligheten, när det alltid är den med mest kunskap som får frågan (med kunskap menar jag egentligen utrustning). För att jag inte vågat, av rädsla för att bli förminskad när jag inte kan alla termer (med termer menar jag onödigt komplicerade ord som aldrig förklaras, eftersom det då skulle komma fram att ordet står för något oerhört simpelt). För att någon alltid ska lära mig ett och annat, även om jag har koll (hej livet som icke-man i musikbranschen generellt!)

Det tog evigheter för mig att ens närma mig elgitarren eftersom jag trodde att det var omöjligt för mig. Det såg svårt ut och jag ville inte bli ifrågasatt för att jag inte hade samma spelteknik som andra eller hundra olika pedaler att stoltsera med. Men när jag väl provade fick jag ljud ur förstärkaren precis som alla andra. Jag insåg snabbt att det inte är så svårt. Många får det bara att se så ut för att själva kunna stoltsera. Ursäkta, men, fuck that. 

Det är inte svårt att spela elgitarr och det finns ingen anledning till att göra det svårt för sig heller. När jag använder effekter inbyggda i mitt inspelningsprogram eller förstärkare känner jag mig ibland som en sämre gitarrist. Men det är inte sämre att ta enkla vägar. Ljud är ljud. Hittar jag en effekt jag tycker om genom ett klick på datorn är det lika bra som om jag skulle hitta den genom att skruva på tjugo rattar. Och vill man skruva på tjugo rattar ska man göra det utan att vara rädd. Jag har precis skaffat min första pedal och vad som tycktes omöjligt ligger nu framför mig, redo att användas, och jag fattar. Det är inte svårt.

Vi lär oss att vi ska hålla oss undan om vi inte har nog med ”kunskap” och det är svårt när man jämför sig med någon som har hållit på längre. Men jag vägrar dra mig undan för att jag saknar erfarenhet eller utrustning. Jag vet att mina monotona slingor kan vara oerhört intressanta. Jag vet att jag kan slakta en elgitarr lika bra som någon annan.

Och jag kommer ta den makten.