bullehund.blogg.se

En röd kofta

Kategori: kläder och utstyrslar

I lördags köpte jag en kofta på Monkis rea. Materialet är helkonstigt, men den är röd, varm och fin så den är bra ändå. Jag gillar den mycket. Tog därför kort på den, mycket för att ha något annat att göra än bara läxor läxor läxor (tror bestämt jag har läxor/prov/inlämningar i alla ämnen denna vecka utom ett)
Tack och hej kemikaliefri leverpastej

Tidsfördriv

Kategori: sånt som andra gjort bra

Ja förlåt igen för att jag bara försvinner iväg, men det är ju läxooor ni vet. De tar kål på mig. Nu har stormen dock lugnat sig lite, så här är jag! 
Vi avrundar den här fredagen, som gått från botten till toppen, med sånt en kan lägga tiden på när man likt mig själv kurar upp sig hemma i stället för att vara ute och leva livet hela natten lång tillsammans med katterna som spelar jazz (ja vad vet jag).
...
En kan laga en rotfruktstagine som ser ljuvligt gult ut
- En kan läsa underbara Elsas serie om hur man åldersbestämmer vintagekläder 
- En kan läsa en toppenbra blogg som jag vänder mig till titt som tätt för oemotståndliga boktips, bookbirds !
- En kan lyssna på Sleater-Kinney's nya album No Cities to Love (grymt!)
- En kan läsa en text om "den duktiga flickan" av Hej Blekk och känna igen sig ack så mycket.
- En kan slutligen bänka sig framför svt play med en kopp té för att se på teaterföreställningen "Liv Strömquist tänker på dig"! Ja! Som jag önskat att få se den.
...
Ha nu en fin fin helg med mycket jazz och goda ting som gör er glada. Låt inte skola och jobb driva er till vansinne. 
 

Tre böcker i januari

Kategori: böcker

I år ska jag inte bara läsa mer böcker, jag ska även försöka skriva mer om dem. Vi börjar med tre böcker som jag läst nu i den delen av januari som gått.
"Det elfte budet" av Annika Lantz
En smått galen bok som börjar med ett arkeologfynd - en stentavla som sägs vara Guds elfte budord. Vad som står? Må kvinnan styra! Budskapet orsakar stor tumult både i Sverige och hela världen. Ett feministiskt uppvaknande mitt i valupptakten, en revolt mot manssamhället. Frågan är; kommer det hela sluta i ett matriarkat? 
Att läsa den här boken var extremt underhållande. Den är överdriven, vilket gör den både uppfriskande annorlunda och overklig - vissa scener är bara konstiga. Som när alla helt plötsligt bryter ut i dans. Karaktärerna är de också i vissa fall så bisarra att det inte går att ta dem på allvar, som den frustrerat korkade statsministern. Men, jag gillar att boken är en helt igenom komisk karikatyr på verkligheten, och ändå spännande. Det flyter på hela vägen, utan direkt fördjupning, bara pang på sak. Det är skönt som en omväxling.
Betyg: 3/5 
-
"Not that kind of girl" av Lena Dunham
Behöver jag ens säga att jag älskade den här boken, med tanke på hur mycket jag tycker om Girls?
Jag säger det i alla fall. Lena Dunham är helt underbar. Hon är brutalt ärlig och tar i boken upp allt - hon räds inte skriva detaljerat om sådant ingen annan vågar prata öppet om. Det handlar om relationer, kroppen, karriär och hennes liv in i minsta lilla detalj. Dunham blir en vän en kan dela livets miserabla med.
Boken är välskriven och välstrukturerad, den blir aldrig tråkig. Ena stunden skrattar man med för att i andra sitta med tårar i ögonen. Dock kan innehållet ibland bli överväldigande varierat. Och jag hade önskat att hon skrev ännu mer om kroppen och lite mindre om män. 
Även om en kanske inte håller med Dunham om allt är det svårt att inte känna igen sig i hennes operfekthet. En bok som jag rekommenderar till alla som någon gång känt sig hopplös. Lena Dunham feels you.
Betyg: 5/5
-
"Longbourn" av Jo Baker
Älskar du "Stolthet och fördom", precis som jag, då måste du läsa den här boken. Tiden, huset, familjen Bennet är desamma - men nu får vi se allt ur betjänternas perspektiv. Jag hade väntat mig en stillsam historia, och blev glatt överraskad av hur mycket som kan utspela sig i en del av huset Longbourn en aldrig ens ägnat en tanke åt innan.
Vi får följa främst Sarah, en ung kvinna som jobbar hårt varje dag i familjen Bennet's tjänst, och drömmer sig bort till en värld bortom disk och konstant uppvaktande. Även de andra arbetarnas perspektiv tas upp och hos dem uppstår dramatik, kärlek och spänning man aldrig kunnat föreställa sig. Jo Baker skriver på ett himla fint, beskrivande sätt och jag älskar hur hon fördjupar sig i karaktärerna, både de ursprungliga ur Jane Austen's originalhistoria och de vi tidigare endast läst namnet på. Det är en helt ny värld som öppnar sig och chockande sanningar som kommer ut.
Visst är det hela endast "spekulationer" från Jo Baker's sida, men historien hon skrivit fram känns som något Austen själv hade kunnat ligga bakom idémässigt. Kortfattat; en helt underbar bok som fängslade mig totalt. Det är en sådan man kan läsa i timmar utan att tröttna och som sagt, ett absolut måste för alla Austen-beundrare.
Betyg: 5/5

Vendredi

Kategori: kläder och utstyrslar

Bonjour tout le monde! 
Kanske hälften av dagens tankegångar har gått i franska, eftersom jag på morgonen hade ett smått fruktat franskaprov. Som även varit en anledning till att det varit så tyst här denna vecka. Plugg, plugg, plugg. Jag kan säga er att pluggandet lönade sig i alla fall! Vädret har ju dessutom varit kaosartat, då finns det inte mycket kul att göra. Förutom att se på nya säsongen av Girls förstås (superbra som vanligt)! <3
-
Jag tänkte visa er vad jag hade på mig denna blåsiga fredag. En ny, randig topp från Monki med krage. Jag tycker om den jättemycket! Också kombinerades den med de röda byxorna från samma butik. 
Bon weekend!

Sleater-Kinney

Kategori: musik

Ville bara visa er en himla fin sak som trilla ner i brevlådan för några dagar sedan. En försenad födelsedagspresent (från pappa). En Sleater-Kinney box! Den innehåller alla deras skivor, från 1994 till 2006. I form av vinylskivor. Jag tyckte den var så fin, med en fotobok och allt i, och de är ju grymma dessutom. Så ja, därför ville jag visa den för er.
Sleater-Kinney är ikoniska inom riot grrrl scenen, och spred sitt feministiska budskap på ett banbrytande sätt. Efter att ha släppt totalt sju album splittrades de 2006. Men nu, mina vänner, är de återförenade och denna månad släpps deras nya album! (kan vi inte hoppas på att de gör The Julie Ruin sällskap på Way Out West?) 
Sång + gitarr: Corin Tucker
Trummor: Janet Weiss
Gitarr + sång: Carrie Brownstein

Framtidssvammel

Kategori: ord & tankar

”Det har gått två dagar sedan lovet tog slut. Redan har en känsla av spänning, förväntan, infunnit sig i min kropp. Mina fingrar kliar. Benen vill ta mig till dörren som vill öppna sig och världen vill att jag ska befinna mig i varenda liten vrå.

Vi avklarade halva gymnasiet. Nu har det redan gått två dagar av den andra hälften, vi har mindre kvar än vad vi tagit oss igenom. Det här är den sista terminen som inte kommer vara den sista någonting. Ännu betyder allt ingenting.

Jag känner mig så liten, så oviktig. Helt ointressant när jag sitter här och äter min yoghurt, dras automatiskt med i dagarnas strömmar. Jag vill bli intressant, men den där förväntan som finns i mig blandas med total panik. Hur ska jag kunna bli någonting?

Drömmer om att vakna upp i en studentlägenhet i dimmiga Edinburgh. Äta en bagel i farten på gatorna i New York. Jobba i en vrickad vintagebutik som säljer gamla hattar i Berlin. Drömmer om att synas samtidigt som det skrämmer mig mer än något annat. Bli allt, göra allt, vara överallt.

Framtiden är min livlina, tanken på den. Det är skrämmande, läskigt, pirrigt att tänka på det. Överväldigande. Fantastiskt. Det finns så mycket jag vill göra, men så lite som jag kan göra. Och för varje dag som går kommer jag närmare det där valet. Hjälp. Vart ska jag egentligen ta vägen? Hur gör man?”

Tänker hon och äter vidare på sin yoghurt. Det funkar väl att vara här med. Ingenting kan vara rätt skönt att befinna sig i ibland.

Skolstart, i slow motion

Kategori: en liten uppdatering

Allt går i slow motion. 
Nu är det slut på lov. Skola, skola, skola. Jag är seg som en gummibjörn. Nyss somnade jag i soffan, vaknade förvirrad och trodde klockan var sex på morgonen. När jag såg min bror fattade jag till slut att det inte kunde vara så, varför skulle han vara uppe så tidigt. 
Förhoppningsvis är det bara en naturlig reaktion som snart går över. Men den hopplösa, trötta känslan är ju här nu. Och hur ska en orka ta sig igenom den? Att rita ledsna regnmoln på bilder hjälper i alla fall ett litet tag. Det är väl vad jag får göra, i väntan på bättre tider. Det, samt spela mario kart. 
Och imorgon är det fredag, tackar tackar för det. 
-
Klart slut.

Haväng, på vintern eller vad man kallar det

Kategori: foto

Visst är det början på januari nu? Eller har jag sovit i tre månader och vaknat upp, i falsk tro om att det är januari? 
Säg mig, vart minusgraderna gömt sig. 
På Haväng står solen högt med sitt solnedgångsljus en lördagsförmiddag. Den starka vinden gör en beroende av vinterkappan, men bara använder man synen ser man april och värme. Fälten är lika gröna som alltid. Jag sätter mina kängor i den blöta sanden, bländad av solljuset, vandrar längs vågorna som sveper in. Som jag alltid gjort. När det varit annat än vinter. 
På Haväng vet jag inte var jag är. Vår? Det är ju bara januari.
-
En underlig känsla.

Instagram, december

Kategori: listor & summeringar

Oj oj oj. Den sista månaden på året sa bara tjoff, sen var den borta. December går alltid så himla fort och det händer så mycket. Låt oss ta en färd genom månadens mobilbilder.
Någon gång i början av december var jag och mamma i Göteborg. Vi köpte lite julklappar och så, minns inte så bra... Men i vilket fall som helst åt vi sushi som var mmm.
En annan dag tog vi oss ut till mysiga Marsipanladan. Som säljer marsipan, och choklad, och annat gott. I mängder. En liten lada fullproppad av fina godsaker som vi älskar. 
På tal om julgodis bakades det förstås pepparkakor i form av mumintroll, kaniner, grisar...
                     
Olivia och jag var och såg den efterlängtade... eller kanske fruktade Hobbit-filmen. Mina föväntningar var väldigt låga, och jag blev glatt överraskad! Den var rätt bra, men långdragen. Helt knäppt att de kan dra ut på en bok så mycket. 
                    
Mitt hår var fotogeniskt i svartvitt när jag tog mig genom de sista skoldagarna med bravur! Ja jag föll inte platt på slutet utan gick i mål med huvudet högt. 
När jullovet började drog vi till Trysil och hade det mysigt i stugan med en massa, massa snö. Och det var extremt kallt. Halsduk på!
Där firade vi jul, vilket var det bästa tänkbara. Åh jag saknar julen lite nu när jag tänker på hur mysigt det var i Trysil. Bland annat åt vi tomtegröt.
I julklapp fick jag bland annat den här finfina muminbrickan av min bror! Den gjorde mig så glad, så glad.
Strax efter vi kommit hem, efter att varit sjuk över helgen, drog jag, Olivia och Annie ner till Götebrog för att kolla in mellandagsrean. Vi tänkte att det skulle vara mindre folk på en måndag. Det var det nog, lite grand. I alla fall var det mycket trevligt. Vi åt lunch på Condecco (linssoppa) och ett snötäcke la sig över den drömmiga staden.
Under årets sista dagar lästa jag "Det elfte budet" av Annika Lantz. Den är ganska galen. Tänkte skriva om den senare! Tycker om den, det kan jag avslöja att jag gör.
Till sist kom årets sista dag, nyårsafton, min födelsedag!! Till förmiddagsfikat skötte jag dukningen och då blev det så här fint. Jag ville ha en massa färg och använda mitt favoritporslin.
På kvällen fick jag besök och vi åt gott, spelade spel med jazzig musik i bakgrunden, skrattade, pratade, firade. Min kjol glittrade i guld.
                   
Årets sista egobild! En glad Hannah som säger hejdå till 2014, hej 2015!
-
Jisses vad december har varit fullspäckat. Och så så bra. Den perfekta avslutningen på året. Kanske är det min favoritmånad på året. Kanske. Och nu är det elva månader kvar tills vi ses igen, glittrande månad som doftar kanel dygnet runt. Nu klär vi på oss raggsockarna, laddar upp med böcker i travar och möter januari. Förhoppningsvis blir det väl lite snö.
Hejdå december! Hejdå 2014!
osv.

Jag fyllde 17 år, det var nyårsafton

Kategori: dagar som går

Den 31 december 2014. Årets sista dag.
Min födelsedag!
En känsla i magen sa kvällen innan att det skulle bli en kass dag. Jag vaknade upp med den känslan. Men så släppte det nästan direkt och övergick i födelsedags-eufori, som tur var. Att fylla år på nyårafton är grymt bra faktiskt. Det blir alltid festligt. Det negativa är väl bara att jag alltid är sist med att fylla år, och särskilt i år kommer det svida när den där 18-årsgränsen stirrar mig rakt in i ansiktet så himla länge.
Ja ja. Låt oss titta på hur dagen såg ut. Den blev himla bra.
På förmiddagen dukades det fram en stor fruktsallad till kaffet (och té för mig). Jag bestämde mig för att det skulle vara en dukning helt i min smak så jag tog allt färgglatt jag kunde hitta och mina favoritmuggar. En pastelldröm. Ute var det strålande sol och plusgrader, det kändes nästan som att det var vår.
Jag blev uppvaktad med sång och paket! Sånt gör en ju så glad, hur gammal man än är. Och tack så mycket familjen för de fina presenterna!
Efter fikat spelade jag lite wii med Jacob, gick ut med hunden innan fyrverkerierna skulle tjuvstarta, tog det lugnt. Sen var det dags att börja fixa inför kvällen.
-
Framåt kvällen fick vi besök i form av mina trevliga vänner Annie och Olivia. Vi var redo att fira nyår på vårt sätt - utan alkohol förstås, och med spel i mängder.
Till förrätt hade pappa fixat en slags dipp, som bestod av tre lager dipper... i ett glas. Fiffigt! Jättegott var det dessutom.
Hela kvällen spelade vi sällskapsspel, lyssnade på slumpartad jazz, nyårspop och klassisk musik. Skrattade och åt gott. Vi hann med tre spel; Cluedo, Settlers och Ticket to ride. Sällskapsspel är så underskattat, det är verkligen hur kul som helst.
(ursäkta dåligt ljus)
Till middag blev det rödbetspaj som jag hade lagat, samt en ratatouille som pappa hade gjort. Så fasligt gott.
-
När klockan närmade sig tolv tog vi på oss jackorna och ställde oss på balkongen. Jag med fingrarna ständigt vid öronen. Jag vet inte riktigt varför, men jag har total fyrverkerifobi. Det ger mig panik. Så där stod jag, småängslig, och tittade på de färgsprakande fyrverkerierna. Det gick bättre än tidigare år och jag lyckades härda ut till dess att klockan slog tolv och landet ljöd av "gott nytt år!!". Men så började de skjuta upp raketer precis bredvid. Då sprang jag in med svansen mellan benen. 
Också var det plötsligt januari.
(fyrverkerisudd...)

Nyårsglittrig

Kategori: kläder och utstyrslar

På nyårsafton ska man ju vara lite festligt klädd. Glitter är dessutom något jag har kommit att uppskatta väldigt mycket på senaste tiden så man passar ju på att glittra när man får chansen.
Jag hade på mig min nya, guldglittriga kjol från Monki som jag tycker fasligt mycket om. Så magisk. 
Så såg den ut. Bilder från gårdagen kommer inom kort, håll utkik!