bullehund.blogg.se

En fredagshälsning

Kategori: en liten uppdatering

Fredagsselfie!
                   
Hurra, hurra det är fredag. Dagen för hopp och ljussken, lycka och utpustningar. Dagen med mycket vimmel och huvudvärk. Eller bara en dag som alla andra. Vilket också kan vara dramatiskt.
Just idag har det varit en efterlängtad fredag. Den har varit trevlig. Fast jag får panik över att i morgon säger vi augusti. 
Känn på den känslan - augusti.
Jag hoppas i alla fall att ni också har en trevlig fredag, oavsett om den är spektakulär eller seg som lakritssnöre.
 
(okej, jag erkänner, jag skrev det här luddet mest för att lägga upp en selfie. selfies är ju kul så)

Det som är just nu

Kategori: en liten uppdatering

Läget just nu?
Här sitter jag med trassligt hår och matchar rött med rosa i fel toner, för det spelar ingen roll när näsan rinner. En värk i huvudet. Ja, jag är förkyld. Orden kommer ut med en trött, nasal ton. Så där störigt och klängigt.
 
Men vad gör det att vara förkyld när sommaren fortsätter vara ett slags höst. Ett mulet molntäcke och pölar på trottoarerna. Blåst som inte har någonstans att ta vägen. Den viner, iväg som en bumerang över oss och tillbaka. samma omloppsbana om och om igen. Hur kan den klamra fast sig som den gör? Jag känner mig grundlurad.
 
I dessa märkvärdiga förhållanden funkar bara gitarrplockande visor med fioler i moll. Eller en vibrerande bas som skapar ett universum av ljud. Även när den kvalmigt strömmar ur datorhögtalarna. Hemskt av mig, jag vet. Ändå, det enda som känns rätt. Det och pennor som försöker rista in ord på tomma papper i förhoppning om att bli något.

Svindlande Höjder

Kategori: böcker

Jag har sett filmatiseringen av den här boken för flera år sedan, men som tur är minns jag den inte alls, förutom att jag tyckte det var en sorglig kärlekshistoria. Vilket inte riktigt berättar hela sanningen.

Wuthering Heights, eller Svindlande Höjder som den heter på svenska, är klassad som en kärleksroman och förpassas till oss romantiknördar som älskar Jane Austen och dramatiska romanser från 1800-talet. Alla romaner som handlar om kvinnlig romantik har en tendens att knökas ihop i samma kategori. Det tycks vara det enda folk tror de handlar om - att det skulle vara ett simpelt ämne och att alla böcker som handlar om det är likadana. Men jag har svårt för att likna Austen’s drömromanser med Svindlande Höjder – de är verkligen helt olika varandra.

Emily Brontë utforskar kärlekens mörka sidor och det beroende den kan skapa. Kortfattad handling: Heathcliff kommer till familjen Earnshaw som liten och uppfostras med de övriga barnen. Han blir dock inte väl behandlad, mycket på grund av att han är rasifierad. Han blir utfryst och misshandlad av nästan alla förutom dottern i familjen, Catherine. De två får ett starkt förhållande till varandra, men deras kärlek hindras av deras olika ställningar. Detta leder till att Catherine tar en annan väg i livet, vilket Heathcliff inte kan acceptera. Han vill ha henne och inleder en lång, grym hämnd mot de som tagit henne ifrån honom.

Det var en oväntad upplevelse att läsa den här otäcka historien eftersom det var ett så nytt sätt att porträttera kärlek på. Först känner en sympati för Heathcliff efter det hemska han utstått. Den sympatin upphör rätt snart när hans, och andra mäns, kärlek övergår till ett patriarkalt behov av äganderätt. Det är något som alltid funnits på den tiden boken är skriven, men oftast inte blottats på samma äkta, våldsamma vis.

Nej, Svindlande Höjder borde inte klassas bara som en sorglig kärlekshistoria, utan även som en unik porträttering av våldsamma känslor och förtryck. Boken borde inte ha lägre status bara för att den handlar om kvinnors känslor, vilket många romantiska böcker har. De ses som töntiga och lyfts inte till skyarna lika högt som de om (oftast) män.

Svindlande Höjder var fantastiskt bra skriven och beskriver känslor på ett helt unikt sätt. Den är ett riktigt mästerverk och inte någon ”töntig” snyfthistoria för mesar. Det samma gäller Stolthet och Fördom, Jane Eyre och andra böcker från 1800-talet som handlar om kvinnors känslor. De är inte töntiga för att de handlar om kvinnors kärlek, utan har så mycket att komma med. Dessa böcker är inte bara dagdrömmar om vackra romanser, utan de kommer med starka åsikter, skicklighet, utmärkta karaktärsskildringar och spänning. Något för alla alltså och verkligen inte något som är fjantigt. 

(Betyg för boken? 5/5, absolut!)

På Trysilfjället

Kategori: foto

Nu har jag varit några dagar i Trysil. Ni vet, där en kan åka skidor på vintern.
Och nu är det sommar.
Men det funkar det med. Väldigt bra. I stället för att åka längdskidor gick vi promenader i fjället, där det är jättefint. Storslagna vyer, steniga vägar, vind i håret. Jag tröttnar aldrig på molntäckta bergstoppar som utsikt.
En dag gick vi rakt upp, inte ända till topppen men nästan. Nu blev bilderna rätt mörka, för det var en mulen dag. Regnet var tack och lov för det mesta frånvarande, men fy tusan vad kallt det var - kanske sex till tio grader? Och uppe på berget blåste det dessutom rejält. Svinkallt var det. Härligt ändå.
Den andra dagens promenad bjöd däremot på perfekt väder. Solen sken, men det var inte fruktansvärt varmt och blåste härligt. Vi gick runt berget på en behaglig stig. På ett ställe stötte vi på en snödriva. Jaha ja. Och naturen, den är så fin.
Jag har inte så mycket mer att skriva. Trysil är i alla fall mysigt och underbart på sommaren med. Det var härligt att komma ut dit till den fina omgivningen och känna sig rofylld på fjället. 

Sommar i Österlen

Kategori: resa

Och nu kommer resten av bilderna från förra veckan inknökat i ett inlägg
Ni vet ju säkerligen hur vädret har varit. Fullkomligt oacceptabelt för att vara juli. Men, ibland bjöds det på sol på lila, fluffiga blommor i SImrishamn. På vägen därifrån stannde vi i Glemminge på Olof Viktors, som anses vara ett av Sveriges bästa konditorier. De hade superfina bakelser, verkligen.
Ibland var det hyfsat varmt fast med dramatiska moln över en tågskylt mitt ute på en åker. Och en dag var det spöregn, spöregn, spöregn. Då kunde en spela spel.
Mamma fyllde år, vilket firades tillsammans med några vänner och magnifik fika en dag.
Trots allt kunde en ändå doppa fötterna i vattnet och vandra barfota på en varm strand på Haväng. Där fåren betade glatt och Peggy levde livet. Hon är som en säl i vattnet.
-
Det var det för den här gången! Österlen är allt underbart, även när solen inte värmer lika varmt som den borde.

Sommar i Österlen: Mandelmanns trädgårdar

Kategori: foto

På fredagen, efter att vi varit i Ystad, tog vi oss även till Mandelmanns trädgårdar i Rörum. Det är ett ställe som jag har hört väldigt mycket om och länge velat besöka. De som har skrivit om det har nämligen sagt att det är heeeelt fantastiskt. 
Hmm, tänkte jag. Då måste jag väl dit då.
Så dit tog vi oss. Och fantastiskt vackert, ja, det var det. Mandelmanns trädgårdar är vad det låter som. En enorm trädgård, med växthus, odlingar, djur, dammar, blommor... En kan vandra runt bland de fint arrangerade planteringarna, men även ta en fika i kaféet. 
Det fanns också en gårdsbutik som sålde deras skörd och annat trevligt.
För en person som gillar att fotografera var det såklart himmelskt. Här kommer en drös med bilder.
Jag älskar de smala bågarna som bildade ett slags sagolik gång. Känns som något ur en Tim Burton film
Två gigantiska grisar låg och hade det fint
Där fanns färgglada blommor och träd som det växte mandlar på, och aprikoser stora som persikor
Fruktansvärt fluffiga ankor
En helt underbar plats! Åh, jag vill tillbaka och bara... lägga mig ner på marken och vara ett med omgivningen eller något.
Jag rekommenderar alltså Mandelmanns varmt. Det var en ljuvlig vistelse (känner att jag börjar få slut på adjektiv snart)

En text om skönhetsideal ni bör läsa

Kategori: sånt som andra gjort bra

Kort och gott.
Läste ett fantastiskt bra inlägg på bloggen En blommig tekopp (som för övrigt är en av mina favoritbloggar). Den handlar om alla de sjuka skönhetsideal vi möts av och måste leva med ständigt, ständigt. Och Emelie, som skriver, har fått nog. 
Jag tycker det är så bra skrivet och heja Emelie för att hon vågar säga ifrån! Det ger en styrka till att våga tycka om sin kropp, precis som den är. Det förtjänar den.
Heja! <3

Sommar i Österlen: Ystad

Kategori: resa

Hej igen! 
Veckan som nyss gått har jag varit i vackra Österlen. Det är fruktansvärt fint där, särskilt nu på sommaren. Det har varit en ganska lugn vecka, inte överdrivet varm direkt (snarare tvärtom). Men vi har hunnit göra en hel del roliga saker förutom att läsa böcker och spela spel. Jag tänkte skriva lite om det. Och börjar på en fredag, då mamma och jag åkte till Ystad.
Jag har aldrig varit där förut och det var verkligen en mysig stad. Full av gamla små hus på kullerstensgator med vackra blommor klättrandes på väggarna. Många rosor noterar jag så här i efterhand. 
Särskilt utanför klostret, som hade en fantastisk rosenträdgård. Den var överfylld av färgrika blommor. Där var stannade vi länge och beundrade det hela.
Vi strosade mest runt inne i stan och kikade i lite butiker. Det räckte för att vi skulle känna oss nöjda eftersom husen och gatorna är så fina att titta på. Det är en liten upplevelse i sig, att bara vara. En innergård som vi tyckte om lite extra var Per Helsas gård. Där fanns lite olika butiker och ett kafé. Bland annat designern Maria Liliegren som gör väldigt speciell keramik. Henne gillar vi!
Innan vi rullade ut från Ystad stannade vi på Saltsjöbadet. Det är en strand och badanläggning, med en brygga som gjorde sig fint med de stora molnen tycker jag. Vi satte oss i sanden och åt lunch. Visst blåste det en del, men när solen ibland kikade fram bakom det gråa värmde det lagom.

Boklista

Kategori: böcker

1. Jag och min favoritbok
Nä, jag kände inte för att ta en bild just nu. Så jag skriver det bara. Och aj aj, svår fråga. Måste nog ändå bli Stolthet och Fördom av Jane Austen. För att den är så himla bra helt enkelt, och Jane är briljant. Övertalning är dock också en favorit av Austen.
2. Läser just nu
Kallocain av Karin Boye. Än har jag inte kommit jättelångt, men jag tror att den kommer bli... kuslig, spännande. Vi får väl se.
3. En tidning
Jag älskar tidningar, på morgonen kan jag sitta mer än en timme med frukost och dagstidningen. En favorittidning är den feministiska Bang. Innehåller massa bra tips, viktig kunskap och spännande artiklar. Varar länge dessutom!
4. Så sorterar jag min bokhylla
Där ser ni lite av den. Den är inte stor, men rätt fin ändå. Ordnar böcker efter språk och genre. 
5. En bilderbok
The Wes Anderson Collection köpte jag i en liten bokhandel i Williamsburg, New York förra året. Liksom filmerna är bilderna därifrån helt underbara att titta på.
6. En tjock bok
Alla böcker i A Song of Ice and Fire är rätt tunga, men helt klart värda "besväret". Jag gillar dem för brutaliteten, de kompilcerade intrigerna och de unika karaktärerna. Väntar otåligt på nästa bok, skynda lite nu va!
7. Den bästa platsen att läsa på
En liten vinterstuga med knarriga trägolv, varm och mysig när kylan utanför är bitande.
8. En bok som berör
Extremely Loud and Incredibly Close av Jonathan Safran Foer. En väldigt speciell bok, då och då föll en tår. Läs.
9. En tunn bok
A Room of One's Own av Virginia Woolf. Jag älskar Woolf och här formulerar hon tankar som verkligen revolutionerade då och är aktuella än idag.
10. Ska läsa sen
Wuthering Heights av Emily Brontë. Det känns som en bra bok att ta sig an när en är ledig. Ack vad fin omslaget är dessutom. 
11. Presenttips
Under Det Rosa Täcket av Nina Björk. Feministisk klassiker värd att läsa av alla, och ett perfekt sätt att introducera feminism för någon på.
12. En viktig bok
Ord kan krossa betong av Masha Gessen. Handlar om Pussy Riot och berättelsen om deras kamp. De är evrkligen inspirerande och en blir förvånad över hur pass stort motstånd de verkligen möttes av.
13. En bok av en svensk författare
Kalmars Jägarinnor av Tove Folkesson, samt dess uppföljare Sund, är verkligen unika och språket är himla fint. Gillar också att den inte går ut på att tillfredsställa män, som liknande böcker ofta gör, utan bara om tjejernas egna viljor.
14. En bok av en utländsk författare
De flesta jag har nämnt nu är av utländska författare, dock engelsktalande. Jag hade velat läsa fler böcker från andra länder än bara engelskatalande och från Sverige, det är tråkigt att de flesta vi får lära oss om och får introducerade oftast kommer från just dessa länder. Tänk vad mycket vi går miste om! En del franska har jag dock läst, och senast var det Therese Raquin av Émile Zola. Jag tycket mycket om den, och den var rätt otäck. Rekommenderas alltså!
-
Lista snodd från Flora, med lite färre frågor

Klädsel när det plötsligt blivit sommar

Kategori: kläder och utstyrslar

Det är makalöst varmt, men härligt. Förutom att jag bränt mig i ansiktet nästan direkt, typiskt. 
Idag har jag på mig en randig skjorta och en prickig kjol. Kör på svart vitt, vet inte varför, det bara blev så och stämmer inte särskilt bra överens med de soldränkta blommorna. Nåja. Också tyckte jag att det kunde vara roligare att ta bilder utomhus nu när det är fint. Därför sitter jag i gräs. Finurligt av mig, fint med solljus.
 
Ha det fint i solen! 

Instagram, juni

Kategori: listor & summeringar

Vad var ens juni? Visst gav de där återkommande stora händelserna - skolavslutning, midsommar - en sån där pirrig junikänsla i magen. Men att nästan ständigt mötas av hårda vindar, behöva ha koftor och tjocka strumpbyxor... det fick månaden att kännas ytterst märkvärdig. Fin på sina sätt, likaså upprörande felaktig.
Nåja, låt oss titta på lite av vad juni bjöd på
Konsertsommaren har kommit. Andra juni bjöd på den första av förhoppningsvis många konserter. Vädret var hemskt. Spöregn, vind, kallt som tusan. Men framåt kvällen avtog det något inne på Liseberg, och fastän vi var kalla och blöta såg vi Cleo. Och det var verkligen grymt. Det bästa var att alla i publiken fick komma fram till scenkanten och stå där, eftersom det var relativt få. Också fick jag krama Cleo efteråt!
En dag var jag och mamma i Slottskogen och Azaleadalen (det finns fler bilder i ett annat inlägg). Även då regnade det. Fint var det ändå förstås.
Skolan tog slut för det här läsåret. Efter avslutningen mötte jag Jacob också gick vi och fikade. Ja, solen luste men jättevarmt var det knappast. 
Det var West Pride i Göteborg. Jag var där på söndagen för att gå i paraden och fira i regnbågsparken med konsert och annat trevligt. Det var fint det, och jag har skrivit mer i ett enskilt inlägg!
Min stora triumf förra veckan var att jag lyckades övertala Jacob att baka med mig. Till slut, efter mycket tjat, gick han med på det. Vi baka snickerdoodles, vilket är kakor med kanel. Fina de blev!
Också var det ju den fantastiska konserten med Beatrice Eli och Silvana Imam på Liseberg för en vecka sedan. Det var himla, himla bra.
-
En rätt händelserik månad, juni, kan en konstatera nu i efterhand. Nu är det juli och sommaren har slagit till stort. Det känner jag på mina kinder som redan är solbränt varma. Förhoppningsvis bjuds det på massa sol nu ett tag framöver. Dags att känna hur den där sommarkänslan bara tar över en.