bullehund.blogg.se

Läget

Kategori: en liten uppdatering

Föreställ er att ni bär på en ryggsäck varje dag, med en särskild tyngd. En vikt som oftast inte är så tung att bära. Föreställ er nu att den ryggsäcken blir dubbelt så tung. Egentligen för tung, men ni måste bära på ryggsäcken ändå. Den är obligatorisk.

Lite så har det känts de senaste veckorna. Nu får mitt lilla exempel det att låta mycket värre än vad det är, men det har känts lite extra tungt i alla fall. Stundtals för tungt. På grund av prov, prov, prov, inlämningsuppgifter, press, regnmoln, slasktäckta gator och annat som tagit upp mycket plats i livet.

Ja, helt enkelt har bloggen inte hunnits med. Därför har det varit så tyst här. Jag valde att lägga den åt sidan ett tag, för att slippa ännu mer stress. Vilket är tråkigt, för jag tycker om den så. Men det har varit nödvändigt. Nu ska jag dock förhoppningsvis få lite mer inspiration och tid till att börja skriva här igen.

Hoppas ni har tålamod med mig.

Sommartidskramar!

Åttonde mars

Kategori: händelser

Så var det 8:e mars, internationella kvinnodagen. Jag är så tacksam för att den här dgen finns. Nu orkar jag tyvärr inte skriva någon längre text, eftersom jag är megatrött efter en hel dag av ativiteter. Men jag är så tacksam för att den här dagen finns. En dag där vi kan andas ut, stötta varandra och känna oss lite friare. Den är så himla viktig.
Jag hoppas ni har haft en fin dag och att ni kännt er stärkta. Nu måste vi ta med oss den känslan och ta ännu mer plats, höras ännu mer. För det är vi värda. 
Vi kan inte vänta "några år" på lika rättigheter. Inte timmar eller ens minuter. Hur svårt ska det vara egentligen? Det är vi som sätter gränserna, och vi kan bryta dem. 
Kram!
(från demonstrationen i Göteborg)

När jag klippte mig en solig fredag

Kategori: en liten uppdatering

Här sitter jag och bokstavligt talat lyser
Nämen kolla va. Jag har ju klippt mig! 
Ungefär så kort det går, om en vill kunna ha den frisyren jag har. Det känns himla bra. Förhoppningsvis ska det bli lite mer lättskött.
Annars då? Tja, det är fredag eftermiddag. Solen skiner, det är varmt (nästan). Inte mycket att klaga på direkt.
Önskar er en ytterst trevlig helg!

Hjältinnor, jägarinnor och punkikoner

Kategori: böcker

Under lovet (samt veckan efter) blev det mycket läst. Det är ju bland det bästa med att vara ledig - en hinner läsa. Här är de tre senaste böckerna jag läste, alla mycket läsvärda kan jag säga redan nu!
"A Room of One's Own" av Virgina Woolf
"A Room of One's Own" är en uppsats som skrevs när Woolf fick i uppgift att berätta om kvinnlig litteratur. Boken utforskar varför så få kvinnliga författare existerat, varför deras böcker ser ut som de göra. "A woman must have a fortune and a room of her own if she is to write", skriver hon och lyfter fram förtrycket av kvinnor, hur det påverkat historien. 
Språket är fantastiskt, som en alltid kan vänta av Woolf, och hon kommer med intressanta, klockrena poänger. En bok som är lika aktuell idag trots att den skrev för nästan 100 år sedan. Ett måste för litteraturintresserade och kvinnokämpar. Trots att språket är rätt svårt är det för mig en omöjlighet att inte gripas av den feministiska hjältinnan Virginia Woolfs texter.
Betyg: 4/5
"Kalmars Jägarinnor" av Tove Folkesson
En grupp tonårstjejer i gymnasieåldern som är för stora för sin stad, vill leva livet. De är Kalmars jägarinnor. Vi får följa upproret, festkaoset, känslostormarna genom huvudkaraktären Evas ögon. Hur hon och hennes vänner lever livet som stadens okrönta drottningar.
Vad som gör boken så speciell är sättet den är skriven på. Det poetiskt osammanhängande som gör det intressant och så fint, men ibland även svårt att hänga med. En kastas rakt in i den stormande handlingen och det tar ett tag att komma in i boken. När Eva en bit in berättar om sin uppväxt, samt hennes liv som vuxen, är det tydlugare skrivet, och jag hade önskat att huvudperspektivet på tonårsåren skulle vara mer förklarande ibland.
Men smatidigt blir den lite luddiga, udda skrivstilen en perfekt representation för den röriga tonårshjärnan. Allt som allt älskar jag hur boken är skriven, och handlingen. Särskligt gillar jag att fokus inte ligger på relationer till män, utan allt handlar om tjejernas världsdominans.
Betyg: 3/5
"Clothes Clothes Clothes, Music Music Music, Boys Boys Boys" av Viv Albertine
Efter att ha läst den här boken känner jag mig upprymd, motiverad till att göra vad jag verkligen vill (det måste vara ett bra betyg bara det). Viv Albertine var gitarrist och låtskrivare i punkbandet The Slits under 70/80-talet. De var kvinnor som verkligen tog för sig och gjorde vad de ville, vilket då var revolutionerande. Albertines självbiografi berättar om allt, som om hennes osäkra tonår, galna klädstil, livet i centrum av Englands punkscen, frigörandet av kvinnokroppen och kampen mot cancer. 
Jag blev helt tagen av allt hon varit med om, och blev helt fast i hennes minst sagt dramatiska liv. Framför allt blev jag inspirerad av hur hon alltid vågar satsa och gå emot normer - Viv slutar aldrig stå upp för sig själv. Själv ville jag läsa den här boken för att jag älskar The Slits, men Vivs totala ärlighet och händelserika liv passar alla. Oavsett om du vill ha en insikt i punkscenen, inspiration eller en historien om en feministisk superwoman - läs!
Betyg: 4,5/5

Instagram, februari

Kategori: listor & summeringar

Tjoff sa februari och försvann återigen. Efter ett januari som rullade fram långsamt och hackigt som en rostig skottkärra, susade februari förbi med höghastighetståget. Det har inte dokumenterats och synts så mycket här på bloggen. Men mycket har hänt i övrigt.
I alla fall, vi tar en titt på det något minimala utbud instagram-bilder från månaden som gått
                 
Bokhyllor var ett återkommande koncept, både när en vill ta självupptagna bilder i svart vitt och när en går på kafé med en vän. De blir faktiskt fina bakgrundsmotiv. Färgglada.
Jag har läst en himla massa böcker, i och med sportlov och så. En av dem var "A room of one's own" av bästa Virginia Woolf. Alltid lika klockren i sitt skrivande, klok som en uggla. En av mina stora förebilder och en toppenbra liten bok.
På tal om sportlov. Det var det ju för någon vecka sen. Saknar det redan. Jag försökte skriva, vilket gick vägen när jag satte mig på ett kafé i Göteborg. Förhoppningsvis kan jag få klart det jag skrev då någon gång. En annan dag var jag i samma stad med mamma för att se Fåret Shaun på bio (se den!). Såklart tog jag kort på lunchen.
Eh ja, två auberginer som varit inne i ugnen. Det är så fina tycker jag så varför inte. Av dem gjorde jag baba ganoush.
                     
Slutligen landar vi i förra veckan. Då hängde jag med Olivia på bio för att se "The theory of everything". Jag tyckte den var väldigt bra, om än något utdragen. Sorglig, gripande. Eddie Redmayne var verkligen jättebra måste jag säga.
-
Okej, so that was it. Jag tyckte om februari. Men nu, mars. Ja. Det har jag längtat efter. Vår vår våååår.