bullehund.blogg.se

Urkraft

Kategori: musik

Det var ett tag sedan nu som vi presenterade våra gymnasiearbeten. I mars, tror jag bestämt. Jag trodde ärligt talat att jag aldrig skulle klara av det och som jag plågades av rädsla för det, ångest över att inget skulle bli bra och så vidare, hela hösten, hela vintern innan det skulle vara klart. 
Jag blev klar och jag blev nöjd. Och nu, kom jag på, kanske jag borde dela mina låtar med er också! Det är väl verkligen på tiden (jag vet inte varför jag inte gjort det tidigare).
Lite bakgrund om det hela: Mitt projekt var ett slags författarporträtt av Karin Boye, en perosn jag beundrar väldigt mycket. Jag skrev texter och skapade egen musik vars syfte var att ge en känsla av för tre av hennes romaner. Jag presenterade det i en film, men jag har publicerat endast låtarna som de är. Titeln på det hela är Urkraft - eftersom det ju var det hon var, Karin.
  • Take off är baserad på Astarte och handlar om kraven som ställs på kvinnor i ett patriarkalt samhälle. Hur man vill bryta sig loss från de kraven men ändå håller tillbaka andra kvinnor när de själv försöker göra det, eftersom det kan skada bilden av en själv om man inte följer normerna.
  • Dystopi är baserad på Kallocain och är skriven ur Leo Kalls frus perspektiv efter att hon blivit påtvingad den sanningsframtvingade drogen av sin egen make. Om hennes, och folkets, drömmar om att göra sig fria. 
  • Det finns här är baserad på Kris och handlar om ångest. Den handlar om hur andra inte tar ens känslor på allvar, bara förpassar det som en fas man går igenom som ung. Men ångesten är verklig och den finns där. Till slut tar man sig dock ut. 
Ni hittar låtarna här
(p.s. följ gärna min soundcloud om ni vill... förhopningsvis fylls den på!)

Hej 70-tal

Kategori: kläder och utstyrslar

Idag, denna soliga eller mulna, varma fast kalla när det blåser... dag. Idag invigde jag min nya byxdress från Monki som jag megaälskar. Den känns väldigt 70-tal och skön är den onekligen också. 
Så här kan man stå vid vattnet och se snitsig ut. Helt naturligt. 

En mäktig roman

Kategori: böcker

Kate Atkinson - "En gud i spillror"
Liv efter liv var en stor roman Den boken behandlade ett helt livsöde om och om igen; hur livet kan te sig annorlunda vid minsta lilla förändring. Då handlade det om Ursula Todd, en mycket jordnära och personlig karaktär. En gud i spillror är inte direkt en uppföljare, men de hör ihop och rör sig i samma världar. Trots det är de väldigt olika varandra. Något de har gemensamt är dock storheten - och den här boken är till och med större än bara stor.

Det är Ursulas lillebror, Teddy Todd (vilket namn!), som står i fokus. Från hans nyfikna steg som liten på 30-talet till de sista andetagen 2012. När Teddy introducerades från Ursulas perspektiv framställdes han som en otroligt älskvärd person. Det stämmer att han är vänlig och omtänksam, men nu får vi även se hans mörka sidor samt de många jobbiga dilemman han tvingas möta genom sitt liv – ett liv som är långt ifrån enkelt. Det som påverkar honom mest är det hemska andra världskriget som han deltar i som pilot och minnen från den tiden hänger kvar hos honom hela livet. När man läser om vad han får vara med om där förstår man varför.

Något som särskiljer En gud i spillror är sättet Atkinson skiftar febrilt mellan olika tidsramar. Ena stunden befinner man sig i vad som är nutid, för att i nästa stycke hamna i framtid och sedan, tillbaka till nutid. Detta hoppande är för det mesta väldigt lyckat och gör det intressant och varierande att läsa. Dessutom skapar det en känslomässig effekt när man ges små glimtar av framtiden eller lummiga ögonblick av minnen från ett hemskt förflutet. Tyvärr blir det ibland svårt att hänga med. Notera dock att förvirring inte uppstår allt för ofta. Det fungerar överlag oväntat bra.

Förutom Teddys nagelbitande öde som krigspilot får vi läsa om livet efter det. Om att slå sig ner med frun Nancy, få barn och sedan barnbarn. Vi får också följa dessa karaktärer i deras liv vilket ger en nyanserad bild och en stark skildring av en stor, vacklande familjerelation. Teddys dotter, Viola, är en vad som kan beskrivas som mycket felbar förälder till sina egna barn. Till stor del är hon en karaktär som, tillsammans med sin man Dominic, skapar stor frustration på grund av hur hon behandlar sina barn. Men Violas oförskämda personlighet kan man dock delvis få förståelse när man ser till hennes barndom som för henne inte heller var särskilt enkel på grund av en hemsk händelse. Det är kanske det ödet som drabbar mig mest.

Sammanfattningsvis är En gud i spillror långt ifrån en platt roman. Det centrala temat skulle jag påstå är liv och död; hur varje människoöde påverkar alla omkring. Boken cirklar kring Teddys öde, men behandlar på vägen även hans näras liv och vad de gör med honom. Detta breda perspektiv som ständigt bygger upp gör att känslorna inom mig sväller under bokens gång. När jag kommer till slutet är jag på gränsen till tårar tack vare att det sättet som Atkinson lyckats formulera livet på är något som är otroligt mäktigt.

Traumatiseringens följder

Kategori: böcker

Roxane Gay - "I vilt tillstånd"

Efter succén med den smarta, roliga essäsamlingen Bad Feminist flockas vi nu alla kring Roxane Gays roman I vilt tillstånd som nyligen kom ut på svenska. Med dess unika yttre – sidor målade i blått och ett rosa omslag att dra fingrarna över - är den oerhört trendig och tilltalande. Vad förvånad man då blir när man tar sig an innehållet. Den här berättelsen är nämligen långt ifrån fin och humoristisk. Kanske var just det syftet med det vackra omslaget. En kontrast till innehållet som gör att det skaver lite extra.

Huvudkaraktären Mireille blir kidnappad av en grupp män när hon besöker sitt hemland Haiti tillsammans med sin man och son. Den långvariga och detaljerade skildringen av hur männen håller henne fången och de grova, sexuella övergreppen hon får utstå är svårsmälta. Det är plågsamt att läsa och det kan diskuteras om det är nödvändigt att göra en så pass detaljerad beskrivning av hur hon behandlas. Detta är en fråga som Gay själv rör vid i Bad Feminist. Hon tar upp problemet med att våldtäkt används i kultur som något ”spänningsmoment”, vilket hon tänkte på när hon skrev den här romanen. Men i hennes fall, kommer hon fram till, var skildringen till för att uppmärksamma det stora problemet vi har i dagens samhälle med mäns våld mot kvinnor. Jag håller med henne om att det är den viktiga funktionen hennes detaljerade beskrivningar har.

Det speciella med I vilt tillstånd är att den inte slutar med att Mireille blir frisläppt. Den kanske viktigaste delen av boken är hur processen ser ut tiden efter det. Att leva med att ha blivit utsatt för sexuella övergrepp är nämligen ingen dans på rosor. Jag såg inslaget i Babel när Gay pratade om boken och hon berättade om hur hon själv har en stark koppling till ämnet gruppvåldtäkt. Man märkte tydligt att det var något som lämnat svåra spår hos henne. Jag kommer också att tänka på följetången i podcasten The Heart på fyra avsnitt som heter Silent Evidence. Den är berättad av Tennessee Watson, som flera år efter att ha blivit utnyttjad som barn vill ta itu med det som hänt. Traumat efter händelsen väcker symtom (som exempelvis ätstörningar) hos henne, vilket tydligen är något som är vanligt hos många andra som varit med om samma sak.

Att sexuella övergrepp skapar stora trauman är alltså ett faktum – ett faktum som jag inte tror uppmärksammas tillräckligt. Hos karaktären Mireille blir det en plågsam kamp att hantera det som hänt och den kampen är för mig som läsare oerhört frustrerande. Man vill så gärna att hon ska göra de saker hennes nära önskar; åka in till sjukhuset, äta mat, känna sig säker. Det finns ett tålamod som rinner ut när man läser om hennes kämpande och motvillighet till allt som föreslås. Mireilles man Michael förkroppsligar den otåligheten. Han agerar inte helt bra mot Mireille; han blir arg och förstår inte riktigt graden av hennes trauma.

Michael är en karaktär som frustrerar mig eftersom han agerar på ett dåligt sätt, men samtidigt är hans agerande delvis förståeligt för det är svårt att hantera när någon annan går igenom ett trauma. Frågan är vad lösningen på problemet är och jag kan inte komma med något svar. Michael måste inse att det kommer ta tid för Mireille att återhämta sig och att han inte förstår det till en början är egentligen inget vi kan skylla honom för eftersom man nog allmänt inte har den förståelsen som behövs för vad trauma kan göra med en människa. Kan vi dock få upp ögonen för hur svårhanterligt trauma är, att det är en process som kan pågå hos en människa långt efter händelsen kan vi också förstå och hjälpa bättre. För varken Mireille, Tennessee eller de många fler som har som utsatts för sexuella övergrepp har fått den hjälp och förståelse från omgivningen de hade behövt. I vilt tillstånd kan få oss att börja hitta vägen till det nödvändiga stödet vi behöver ge. Både som anhöriga och som samhälle. 

Avsnitt två av podden!

Kategori: okategoriserat

Äntligen är Poddkatten tillbaka. En podcast med mig och min goda vän Olivia där vi diskuterar olika saker. I det här avsnittet djupdyker vi i Game of Thrones. Notera att jag säger avsnitt tre i stället för två i inledningen; det beror på att vi spelade in ett annat asvnitt innan som vi inte har redigerat än. Klantigt. Nåväl, då vet ni det!
Förmodligen lär vi prata om serien fler gånger för hjälp vad mycket det finns att diskutera . och verkligen att kritisera. Suck...
I alla fall, här har ni avsnitt två av poddkatten. Visst blev intromusiken fin förresten? Väldigt stämningsfull och rogivande.
 
 

Studenten, 2 juni

Kategori: händelser

Hej igen! 
Den här veckan har varit så lång. Den har gått långsamt, konstigt nog - på ett bra sätt då. Som sagt tog jag studenten i torsdags och innan dess har det varit mycket pirr i magen, förberedelser och pepp ihop med vänner. När den stora dagen till slut kom var den fantastisk. Det var så roligt. Vi umgicks ihop hela klassen, delade minnen och hade det fint. Men jag bar också på en rädsla hela dagen. När vi skulle springa ut från den kära skolan vi spenderat tre år i var jag smått panikslagen. Tänk att springa ut från ett tryggt rum till något helt nytt. Ut till något som jag för första gången inte vet exakt vad det är. Det är svindlande. Men vi gjorde det och vad bra det kändes. Tårarna rann dock som bara den.

...

Kategori: en liten uppdatering

JAG TOG STUDENTEN IGÅR
(mer om det när extasen lagt sig)