bullehund.blogg.se

Några böcker jag läst i sommar

Kategori: böcker

Sommaren är till för att läsa böcker. Oavsett om det är soligt och en kan sitta på stranden intill en varm klippvägg, eller när det är regnigt inomhusväder. Också hinner en skriva om dem dessutom.
Jag har skrivit lite korta ord om några av de böcker jag läst denna sommar. Andra har jag ju skrivit lite längre om. Kanske hittar ni någon ni vill läsa!
-
Guernseys litteratur - och potatiskalspajsällskap av Mary Ann Shafler 
En riktig feel good roman, som samtidigt är gripande, om livet på ön Guernsey efter andra världskriget. En författare upptäcker en grupp människor som där startade ett litteratursällskap för att hålla humöret uppe under kriget. När hon fördjupar sig i deras historia upptäcker hon flera obesvarade frågor, som under resans gång får sina svar.
Smått töntig ibland men framför allt mysig. Något mindre betyngande läsning är ju bra ibland. 
 
The Girl on the Train av Paula Hawkins
Oförutsägbar, obehaglig, spännande och modern thriller som griper tag från början till slut. Det är lite svårt att beskriva handlingen... men uppbyggnaden var riktigt bra och skiftade mellan olika karaktärer på en resa i att hitta rätt minnen och hantera ens skamliga förflutna. Okej, det beskrev det inte jättebra, men i alla fall - jag var helt fast och kunde sitta uppe till sent på natten för att få veta mer. 
En fullpoängare och helt klart en av årets bästa böcker.
 
Kallocain av Karin Boye
En dystopi vars samhällsbild känns trolig och skrämmande än idag, alltså inte alls gammaldags. Om en kemist som i ett extremt kontrollerat samhälle tar fram ett medel som injiceras i människor för att få dem att tala helt ärligt. Den visar hur den helt ny verklighet uppenbarar sig när människor i en värld byggd av lögner plötsligt talar sanning i stället, och vad det gör med oss att tränga undan känslor.
Mycket bra.
 
Befrielsen av Maria Sveland
Jag blev besviken på den här boken. En grupp kvinnor blir trötta på mäns våld och börjar överfalla oskyldiga män, lika omotiverat som den härjande våldtäktsmannen, som en motaktion. Spännande idé, men tyvärr är just det en väldigt liten del av handlingen.
I stället handlar det mest om kvinnoförtryck i vardagen, vilket är ett bra tema, men handlingen är inte tillräckligt spännande och nytänkande för att lämna större intryck. Lite för mesig var den, tycker jag.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: