bullehund.blogg.se

Utflykter, lugn och luriga hundar

Kategori: dagar som går

Hej igen! Vart har jag varit? Jo, i torsdags åkte jag och pappa på en kort resa till Skåne. Vi kom hem idag
Bland annat fanns där Peggy, som alltid är så snäll och glad. Men när man ska kasta boll med henne är hon jättelurig och vägrar ge en bollen, men manar samtidigt på en om att man ska ta bollen
Vi hälsade på kor
Självklart besökte vi Haväng, som man ju måste! 
Pappa och jag åkte på en road trip genom Österlen för att utforska nya områden. Eller ja, utforskade gjorde vi inte riktigt men vi såg en massa fina ställen och spännande hus.
Jag tog inte så mycket bilder, men vi stannade i alla fall bland annat i Simrishamn, åt glass och kollade i lite butiker. Förutom att vara där stannade vi för kaffe och bulle på ett mysigt litet fik som hette Madame Blå. Kommer inte ihåg vart det låg, men det var trevligt
Ja, för övrigt tittade vi på lite fina landskap och åkte förbi skyltar som skyltade för ställen vi kunde spekulera länge kring vad de kunde tänkas vara. Sen på kvällen åt vi rökt fisk som vi köpt, så gott. Någon dag borde man verkligen utforska alla de där små ställena som man åker förbi och blir nyfiken på, men inte stannar vid. Kanske är det riktiga guldkorn man missar.
Läser denna fantastiska bok av världens bästa Patti 
Egentligen hade jag inte planerat att åka med pappa. Bestämde mig dagen innan. Är glad att jag gjorde det, vi har haft det jättmysigt och det var så skönt att kunna ta det lugnt, njuta av värmen och läsa. Fina Österlen!

En boklista

Kategori: listor & summeringar

Snabbläsare eller långsamläsare?
Ibland kan det gå snabbt, typ på sommaren när jag är ledig, men ofta går det ganska långsamt
 
Tegelstenar eller tunnisar?
Något mitt emellan är ju helt lagom, men om en bok är riktigt bra får den gärna inte ta slut fort!
 
Bibliotek eller bokhandel? 
Folk tycker jag är konstig för att jag ser fram emot att gå på bibliotek lika mycket som om det skulle vara en fest. Tre dagar innan; "Ååh snart ska jag gå till biblioteket, längtar!!"
 
Ljudbok eller e-bok?
Man kan ju inte läsa en bok på datorn! Det går ej
 
Inbunden eller pocket?
Det är iofs dyrare, men jag älskar känslan av att hålla en stor, inbunden bok och dra fingrarna över konturerna på framsidan. Men pocket är också bra på många sätt
 
Vampyrer eller spöken?
Vet inte om det stämmer nu men eftersom jag är före detta twilight nörd måsta jag säga vampyrer
 
En i taget eller slalom-läsning?
Det bara är så
 
Nytt eller gammalt?
Gillar båda men de böcker jag fastnat mest för har varit gamla. Allt av Jane Austen är ju guld
 
Bokmärke eller hundöra?
Jag vill bevara boken i nyskick så länge det går. Men ordet hundöra är ju gulligt
 
Snacks eller godis?
Morötter!
 
Biografier eller memoarer?
Fast jag har inte direkt någon motivering
 
Skräck eller chicklit?
Jane Austen kanske räknas som chicklit? I don't know. Har inte läst mycket skräck för att jag är så lättskrämd men vill börja göra det
 
Soffan eller sängen?
Kanske inte bästa stället men det är där jag hamnar oftast
 
Inne eller ute?
På sommaren, på en mysig klippa eller balkongen eller var som helst där det är tyst men ändå inte så tyst att man blir galen
 
Originalspråk(engelska) eller översättning till svenska?
Försöker att läsa de flesta engelska böcker på originalspråket eftersom det oftast är bäst så när man får författarens egna ord. Men ibland blir det ju för svårt 
 
Poesi eller prosa?
Har ingen koll alls faktiskt, fy!
 
Kvinnliga författare eller manliga författare?
Det bara blir så. Kanske för att de ser saker mer ur mitt perspektiv, men jag vet inte...
 
Boken eller filmen?
Punkt!
 
Twitter eller facebook?
Lite orelaterat, får väl säga facebook eftersom jag använder det mest. Hade amnvänt twitter mer om jag haft några som faktiskt läste
 
Te eller kaffe?
<3
 
Lista snodd från Flora. Har tyvärr inga coola bokbilder 

Älskade mamma

Kategori: ord & tankar

Älskade mamma, min vän, mitt stöd och mest trogna läsare! Idag firar vi dig för det förtjänar du verkligen. Hur skulle jag klara mig utan dig? Tack för att du alltid finns där när man behöver det, med dina kloka ord! För att du är så mysig och omtänksam. Och för att du bakar så god paj.
Glöm inte att tacka mamma idag, kanske med kramar eller söta kort. Och glöm för tusan inte att gå och rösta!

Varför jag röstar rosa

Kategori: ord & tankar

(Jag kan ju börja med att påpeka att jag bokstavligen inte röstar i valet, eftersom jag endast är sexton. Men jag röstar rosa på det sättet att jag står upp för F! och ger dem mitt stöd)

Ni har antagligen inte undgått det faktum att jag stödjer Feministiskt Initiativ. Ni kanske undrar varför. Imorgon är det EU-val och kanske vet ni inte vilka ni ska rösta på, eller så kanske ni vill veta mer om F!. Självklart får ni rösta på vilka ni vill, men detta är i alla fall varför jag väljer Feministiskt Initiativ.

Jag röstar rosa för att jag tror på feminismen. Att alla människor ska få samma möjligheter och rättigheter i livet, oavsett kön, hudfärg, etnicitet, sexuell läggning etc. De bilderna av att vi skulle vara så olika har vi bara skapat själva – det går inte att dra alla över en kam. Jag kommer inte förneka de maktstrukturer och normer som vi lever i, trots att det hade varit så mycket lättare att bara blunda ibland. Det var inte förrän i tonåren som jag faktiskt insåg att killarna fick ta mest plats av en anledning. Det finns bakomliggande strukturer och ideologier som säger bland annat detta, att män är överlägsna kvinnor. Jag hade inte tänkt på det för vi blivit inlärda automatiskt att det är så det är het enkelt. Det var inte av skolan jag sen fick lära mig att detta berodde på patriarkala strukturer, utan det fick jag lära mig själv.

Vi lever i en värld där inte alla kvinnor har rösträtt i alla länder än, hbtq-personer hindras från att leva ett normalt liv, invandrare som varit i Sverige flera år skickas plötsligt ut till ett land där de inte har någon närstående. Är det detta vi kallar mänsklighet? Jag tänker inte förneka att vi lever i ett patriarkat – kvinnor har mindre möjligheter än män och är förtryckta i dagens samhälle. Det finns ingen logisk anledning till att det ska vara så, och det sätter bara press på båda könen. F!’s huvudmål är att krossa patriarkatet. De vill att kvinnor och män ska mötas med samma möjligheter och att kvinnor ska ha rätten att bestämma över sina egna liv och kroppar.

Många anser att F! inte behövs i riksdagen eftersom vi redan har partier som står för jämställdhet, exempelvis Vänstern. Ja, de för också en feministisk politik – men inte tillräckligt mycket. För att vi ska få en förändring kan inte jämställdheten vara en liten gren i politikens träd. Den behöver vara stammen, och jämställdhet är stammen i F!’s politik. Vi behöver ett parti som alltid prioriterar jämställdhet och mänskliga rättigheter för att det ska få någon effekt. Nu på senaste tiden har fler och fler partier börjat ta upp feminismen på agendan och vill visa att de ju visst bryr sig och alltid har – men ännu en gång, det räcker inte. För om de nu alltid varit feminister, vart är förändringen? Varför har det knappt hänt något de senaste åren? Om F! kommer in i Europaparlamentet/riksdagen kommer de att ständigt ta upp frågan om jämställdhet och även ”pressa” de andra partierna. Jag tror att det kommer göra stor skillnad.

Jag röstar rosa för att det inte går att vända ryggen till den diskriminering och hat som råder i hela världen. Feminismen växer sig större, vilket är underbart. Men det gör tyvärr även hatet. Mänskliga rättigheter håller i flera länder till och med på att minskas när människofientligheten växer sig starkare och tar plats i regeringen. Jag röstar rosa för att jag inte tänker sitta och bara titta på när detta händer. Feminismen behövs och den behövs nu, i skolan, regeringen, EU och världen. Ut med rasisterna, låt feministerna ta plats!

(Det är förstås omöjligt att sammanfatta allt i en text, har ni några frågor så kommentera gärna!)

Hälsningar från sommarvärmen

Kategori: dagar som går

Precis som många andra teens i Sverige hade jag nationella i matte idag. 5 timmars matteprov, tjoho! Och jag var så BRA! Kändes det som. Antagligen gick det inte alls bra bara för det, men det kändes faktiskt riktigt bra. Jag är nöjd. 
Också fick jag fika sen, det var väl det bästa
Jag och mamma gick till Yerba i sommarsolen. Utan tvekan mitt favoritcafé i Uddevalla, och nu har de öppnat den underbara uteserveringen. Tog en massa kort förstås
Vi hittade bästa platsen under ett träd 
Inne är det också megamysigt, älskar katterna!
Islatte och rabarberpaj i mitt hjärta <3 Så så gott
                      
Känner mig glad och fräknig för det är sommarvärme och fredag. Sen gick vi och köpte ekologiska grönsaker och sushi
Mmm mmm mmm. Eventuellt en perfekt fredag

F! picknick

Kategori: dagar som går

Fatta vad pepp jag varit på den här dagen. F! Göteborg anordnade picknick i Kungsparken och det har varit fantastiskt kul!
Vi kom till Göteborg ungefär en halvtimme innan det började. Vi gick genom Nordstan och Brunnsparken...
Och där står Gudrun och bara hey. Man bara ja okej, det är inte alls som att mitt hjärta slår volter av det, nej nej. Ingen trängsel eller något. Hon talade om F! och när hon var klar skingrades folkmassan. Såklart vi tog chansen
Alltså ni skulle bara veta hur skakis jag var. Skulle ta kort åt en kompis också och det bev nästan suddigt eftersom jag skakade som ett löv. Undrar om Gudrun tyckte vi var konstiga som var alldeles waaah, fangirls. Jag tog ju kort med kameran och Gudrun bara, oj så du har en sån (ok ungefär vad hon sa). Och jag bara "Ja, så jag kan ta massa fina bilder på dig sen!". Insåg sen att det kanske lät creepy, haha! Hoppas inte det, frö det var inte menat så. Men ja, JAG TRÄFFADE GUDRUUUUUN. Svävade på moln resten av dagen.
Det var mycket folk där, men vi fick allt plats bra.
Alma och Hedvig (och Annie som inte var med på bilden, sorry!). Alma köpte jättefin tröja
Jag köpte massa pins
Vi fikade och hade det varmt och skönt i SOMMARVÄRMEN
Det hölls tal av flera av F!'s representanter. Bland annat Gudrun såklart
102-priga Ulla var där och firade det feministiska genombrottet. Blir så inspirerad av hennes långa kamp för jämställdhet, och samtidigt arg över att det efter alla dessa år inte är nått ännu. Heja Ulla!
Det hölls talkshow med Stina Svensson, Soraya Post och Gudrun Schyman
När det tog slut var det många som var nöjda med sin dos av visdomsord och starstruck, och gick. Kanske berodde det på regnet också. Vi var fyndiga och bildade ett tält
Endast ett hundratal personer återstod när musikakterna satte igång, vi flyttade oss fram så vi satt närmast scenen. 
Det var så mysigt att sitta där i duggregnet och lyssna på de duktiga musikerna. Lisa Pedersen var supermysi
Nu minns jag inte vad denna person hette, men hon sjöng schlager och vi fick sjunga med
Kaffeflickorna var lätt bäst, sååå grymma! Visste inte vilka de var innan men nu ska jag definitivt börja följa dem
Likt denna ballong dogs av vattenströmmen drog jag och Annie oss hemåt när Kaffeflickorna spelat klart. Det blåste, regnade och himlen var mulen när vi lämnade Göteborg men eftermiddagens solsken bodde kvar i kroppen. Att vi träffade Gudrun alltså... helt sjukt. Det här får vi ta och göra igen!

Är ej så intressant kanske

Kategori: kläder och utstyrslar

Känner att jag inte skriver särskilt intressanta grejer på bloggen. Bara "idag har jag haft en bra dag".
Det har jag idag med. Värmen smög sig på så där bara poff och man kunde gå ut med kimono i stället för jacka - just det, KIMONO. 
Kolla, jag har en ny kimono från Staring at Stars. Tycker så mycket om den. Kanske var det för att jag invigde den idag som det blev en så sjukt bra dag. Förlåt för att jag inte har något mer vettigt att skriva, min hjärna håller snart på att smälta ner till en vattenpöl. Sommarlov välkomnas, ja.
Dagens låt: Cashmere Cat - Kiss Kiss (Busy P Remix)

Fjortonde maj

Kategori: kläder och utstyrslar

Är det onsdag idag? BARA? Det känns som att det har gått en hel vecka på bara två dagar... så segt! Vi går in på slutspurten nu i skolan. Alla prov och inlämningar kommer nu och fortsätter komma fram tills avslutningen. Mycket roligt ja. Kollar igenom min veckoplanering och ser hur varje dag är full av saker. Vilket till viss del är roligt, till viss del... frustrerande.
Dagens klädsel, byxdress är så himla bra
Jag kan inte ta seriösa bilder. Byxdress och topp från Monki

Det är cheesecake och den är vegansk

Kategori: matlagning & goda ting

Idag har jag hitills gjort... ingenting, i princip. Tröttheten har slagit till.
Igår var det ju Eurovision! Jag tittade tillsammans med några vänner, kul var det! Jag och Annie lagade en massa vegansk mat som vi åt, fast pitabröden blev sega som gummiband. Och jag är riktigt stolt över vår cheesecake - vegansk och rå, gjord på cashewnötter och lite annat gott. Inte helt ocoolt.
Så söta de blev! 
Österrike vann. <3 Det tyckte jag var helt rätt, hejade på henne och Island. Kärleken vann över hatet igår.

En ljuvlig bok

Kategori: sånt jag köpt

I Williamsburg, New York, var vi inne i en jättemysig liten indie-bokaffär. Massa fina böcker hade de där, men det var en som vann mitt hjärta. 
The Wes Anderson Collection! Jag är helt tagen av hans filmer och älskar verkligen de jag sett (förutom den tydliga mansdominansen, så synd). Allt i hans filmer är som ett konstverk. Boken innehåller massa stora bilder från filmerna och de är så väldigt fina. Sen så står det även mycket intressant om filmerna också
Lite så här. Fantastic Mr. Fox är nog min absoluta favoritfilm förresten, har ni inte sett den så MÅSTE ni göra det. Så himla mysig och fint gjord, rekommenderas varmt som en stekande falafel.
Älskar min bok helt enkelt och ville visa er den. Den var nog mitt bästa köp i New York!
Tjoflöjt!

USA del 5: Massa sol och flygplatsdrama

Kategori: resa

Tänk att det bara var 2 veckor sen vi var iväg, oj oj oj. Nu kommer sista delen om vår USA resa.
Måndag den tjugoförsta april var vår sista heldag i Washington. Vi ville bara ta det lugnt den dagen eftersom vi var så trötta.
Det var en väldigt varm dag, ungefär 20 grader eller mer var det ute med skinande sol, och vi åkte första till Arlington kyrkogården. Det är en kyrkogård för soldater som dött i krig. Som ni förstår var det alltså oändligt mycket gravstenar, vilket var rätt sorgligt men det var i alla fall en väldigt fin kyrkogård. Även presidenter var begravna där, som Abraham Lincon och hans familj.
Det var så fantastiskt fina träd som blomstrade
Körsbärsträd
När vi vandrat klart där åkte vi vidare till Alexandria, som är Washingtons motsvarighet till Gamla Stan kan man säga. 
Jättemysigt var det där, och väldigt lugnt. En fin affärsgata med små mysiga butiker, som ledde ner till havet där vi satte oss och åt glass.
Ben & Jerry's! <3
Klart man ska äta det när man är i USA
Efter en kort visit där delade vi upp oss. Jag och mamma åkte hem och chillade lite på hotellet, och sedan gick vi till Georgetown
Vårt hotell låg bara en bro därifrån. Det var också ett väldigt mysigt område med mycket shopping, jag köpte bland annat en klänning och en ny dagbok där. Alla som studerar hänger där. Vi tyckte det var skönt att bara ta det lugnt och sakta gå längs upp för gatan och kolla i butiker. 
Solen stog högt och jag var solbränd som bara den. Alldeles röd i ansiktet och på axlarna. Men det var härligt ändå förstås!
När de pappa och Jacob kom tillbaka åt vi middag. Crabcakes, som var väldigt goda!
Trött och solbränd (därav svartvitt)
Det blev kväll och vi gick lite till, och sen hem till hotellet för en sista gång.
På tisdagen var det dags att åka hem. Men det var inte förrens på eftermiddagen så vi gick genom Georgetown igen, fast nere vid havet.
Sista lunchen blev ciabatta (?) med massa goda grönsaker
Pappa gick till sin efterlängtade vinylbutik som tydligen var faaantastisk, jag önskar jag också var så insatt i vinylskivor men då hade det behövts att man kunde spela dem också. Jag och Jacob tittade i en stor pappersbutik som hade massa roliga kort och fina grejer så länge. Sen var det dags att åka hem!
Det ni gick inte så bra som vi hade hoppats. Den 7 timmars långa resan till London var evighetslång. Man borde sovit men det gick verkligen inte. När vi landade på Heathrow kändes det som att klockan var ett på natten, men den var halv sju på morgonen. Vi hade en timme på oss innan nästa plan gick. Det kom en massa hinder på vägen till terminalen - som knökfulkla tåg som vi inte kom på och i säkerhetskontrollen, med tio minuter på oss innan påstigning till planet stängde, var det som om världen var emot oss. Någons väska stoppade upp hele röntgenmaskinen, personen innan oss stod och argumenterade om en NJURE som skulle med, och mammas väska blev genomsökt (inget olagligt låg i förstås). Med fem minuter kvar ropade de ut i högtalarna vårt namn och jag fick ensam springa som en galning - det kändes som att jag var med i en film - för att be planet vänta på oss. Och vi hann! Nu efteråt är det rätt roligt att tänka på.
There you have it! Känner att jag skrivit väldigt mycket, men det var så mycket vi gjorde. Hoppas det var kul att läsa, för det var verkligen en spännande resa.

1 maj

Kategori: dagar som går

Idag, den första maj, befann jag mig i Göteborg med mina vänner Olivia och Annie. Vi var med i F!'s demonstration och jisses vad fint det var! Tog lite bilder med mobilen
Jag läste att det var cirka 3000 personer som samlades på Järntorget för att gå med i tåget. Rosa ballonger överallt (jag har fobi för ballonger så fick smått panik men det var fint ändå).
Tänkt gruppbild men Annie kom bara med på ett hörn (till vänster). 
Och här är jag. Omöjligt att INTE vara glad när man omringas av så mycket glädje!
Soraya Post talade. Hon är en av F!'s EU-kandidater och sååå bra! Jag var på ett home party med henne igår och hon talar jättebra, men tyvärr var jag tvungen att gå tidigt från det så jag hann inte gå fram och prata med henne. Hade gärna gjort det.
Sen så gick tåget vid tolvtiden och Gudrun Schyman och Stina Svensson tog fronten Synd att en inte kunde stå längst fram med dem. Vi hade lite plakat som vi målade igår. När vi blandade den rosa färgen så tog den slut, så vi fick fylla ut med typ hudfärg. Där av färskiftningen, mn det blev lite fint faktiskt. Också lite paljetter på det.
Också hade vi två såna här skyltar.
Som sagt, det var enormt mycket folk och vi gick från Järntorget, genom Haga, förbi Vasaplatsen och ner för Avenyn tills vi kom till Millenieplatsen. Där trängde 4000 (!) personer för att lyssna på...
Vet inte om ni ser henne för jag gjorde det knappt själv, men GUDRUN SCHYMAN!!! Lyckades hamna hyfsat långt fram i alla fall. Jag behöver väl inte ens säga att hon var helt fantastisk, det vet vi ju alla redan. Det var så mäktigt att få höra henne tala live och alla tjoade som galningar. Fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna när hon talade om hur kärlek inte ska styras av andra, så fint!
Kortfattat: En otroligt bra första maj!
Dagens låt: Tikkle me - Sisterhood