bullehund.blogg.se

Ytterligare några böcker jag läst i sommar

Kategori: böcker

Här kommer ytterligare några tankar om några av de böcker jag läst i sommar. Med sommar menar jag fram tills... igår. Den är väl inte slut direkt, men nu kanske bokläsandet minskar i och med skola och sådant. Det är ju tråkigt. Eller så blir det inte alls så, vi får väl se. Åter till sommarens böcker!
-
The Tenant of Wildfell Hall - Ann Brontë 
Ann blir ju ofta bortglömd när systrarna Brontë kommer på tal. Det tycker jag är synd, för även om hennes språk kanske inte alltid är korrekt är hon minst lika klipsk och unik som sina systrar. I förordet står det att boken mötte motstånd när den gavs ut - antagligen, tänker jag, för skildringen av en kvinna som vill vara fri och kritiseringen av livet som gift.
Helen Graham är den mystiska nya hyresgästen på Wildfell Hall, och visar sig ha flytt ett otäckt förflutet. Hon berättar om hur hon blev förälskad och gifte sig med den charmiga Arthur. Allt eftersom visade det sig att han inte alls var särskilt charmig och han betedde sig mer och mer illa mot Helen - som till en början var blind för hans beteende, eftersom det inte ifrågasattes. 
Det blir en obehaglig skildring av mäns manipulativitet mot både Helen och hennes väninnor. En kritik mot att våldet var så pass accepterat att många var blinda för det. Det är alltså en helt annan sida av de drömmiga, lyckliga giftermålen som var vanligt förekommande annars i litteraturen. Ann ville nämligen att boken skulle bli en ögonöppnare för kvinnor som befann sig i våldsamma förhållanden, att de inte skulle acceptera det och i stället våga ta sig ur. Hon lyckades med budskapet och jag anser att boken är en viktig, feministisk klassiker - absolut lika läsvärd som hennes systrars böcker.
 
Det växer - Julia Hansen 
En serieroman var detta. Handlar om författarens erfarenheter av att ha gjort abort två gånger. Hur hon blev behandlad av vårdpersonal och sina nära när hon tvingades ta väldigt svåra beslut. Inte jättespännande eller komisk, men ändå en intressant insikt i hur kvinnors valfrihet ständigt blir ifrågasatt när det kommer till aborter. En blir arg på att det ska vara så himla svårt.
 
Kära Liv och Caroline - Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli 
Lyssnar ni på "En varg söker sin podd"? Om inte, gör det, det är en underbar podd med just Liv och Caroline. Lyssnare har inför boken fått ställa frågor om allt möjligt - kärlek, ångest, politik m.m. - som får sina svar. Svaren är inte raka utan flyter gärna iväg, vilket gör att det blir som att lyssna på ett avsnitt av podden. Fast nedskrivet, och lika underhållande. Ja, gillar ni podden så gillar ni boken. En bra bok att ha hemma om en grubblar och vill ha råd.
 
Efter Ekot - Olivia Bergdahl 
Handlar om Fanny och hennes föhållande med politiskt intresserade Sam. Vad som först verkar vara lycklig kärlek övergår mer och mer till något annat. Fanny mår sämre och det gripande med boken är sättet det sklidras. Inte med direkta ord, utan en ser det på hur tvångstankarna eskalerar och hennes självbild förändras. Hon lägger nämligen alltid allt hon kan på minnet. Det ses som något unikt och intellektuellt, kul, av hennes omgivning men som läsare förstår en hur hon använder det som ett sätt att undvika det jobbiga. När hon gör det oftare förstår en därför att saker inte står rätt till, även om hon inte öppet klagar på när hon blir illa behandlad.
Jag blev väldigt berörd och det var obehagligt att känna med huvudkaraktären, känna hur det går utför och ta del av myllret som är hennes tankar. Olivia Bergdahls språk lyfter det hela till ytterligare en nivå. Ja, jag blev tagen helt enkelt. Väldigt bra. Läs för tusan!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: