bullehund.blogg.se

Musik har inget kön

Kategori: feminism

Det ligger ingen manlig eller kvinnlig personlighet i ett instrument. Hur skulle det kunna göra det? Instrument har inget kön. Ändå behandlar vi dem som om de hade det inskrivet i sig, som om bara vissa människor kan spela vissa instrument. Som om män är de enda som kan hantera något kopplat till elektricitet. Som om kvinnor är de enda som kan sjunga vackert och ljust.

Kvinnor måste också få ha möjligheten att ta plats med högljudda instrument och sjunga skitigt, utan att bli förminskade. Män måste få lov att sjunga eller spela känslosamma stycken, utan att känna sig förlöjligade. Idag är det Riot Grrrl–dagen och jag vill använda den till att uppmuntra till att våga bryta mot normer. Vi måste våga stå upp för varandras musikaliska uttryck och ge alla samma möjlighet till att delta på musikscenen. Var inte styrd av normer genom att säga till någon att hen inte kan spela det eller det instrumentet - instrument vet ingenting om kön. Ge plats åt andra så att de också får synas, oavsett vilken stil det handlar om. 

Musiken är ett verktyg som kan förmedla alla möjliga olika sorters budskap, men framför allt är det ett universellt språk. Det står över konstruerade normer och därför bör inte heller vi följa dem.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: