bullehund.blogg.se

Bad Feminist

Kategori: böcker

Roxane Gay - "Bad Feminist 
Bad Feminist är en samling essäer som diskuterar frågor som rör bland annat kön, sexualitet, rasism och klass. Essäerna är skrivna med mycket humor men också med starka, välformulerade argument som väcker känslor. Gay utgår från aktuell populärkultur och media; allt från sexim i låttexter och representation i filmer till politiska uttalanden och populära böcker. Hur länge kan dock dessa essäer kännas aktuella att läsa? Slående länge är vad jag tror. Att djupdyka i aktuella "småsaker" ger en tydlig bild av hur underliggande många struktuerer är i vår vardag. Bad Feminist bevisar gång på gång att vi fortfarande har mycket kvar att kämpa för som feminister. Som Gey så fint uttrycker det; "For every step forward, there is some asshole shoving progress back"
 
En fråga hänger över mig när jag läser - kan en vara en dålig feminist? Jag undrar vad det i så fall skulle innebära. Egentligen är det en ologisk formulering. Det enda sättet en kan vara dålig på är (enkelt uttryckt) om en inte tycker att alla oavsett kön ska ha samma rättigheter och att kvinnor jämfört med män är, på många plan, strukturellt förtryckta. Grundprincipen av feminism. Men går en emot det så är en ju inte ens feminist. Så vad krävs för att kallas för dålig feminist?
 
Roxane Gay kallar sig själv för en "bad feminist" eftersom hon gör många saker som ses som ofeministiska, exempelvis att läsa modetidningar, raka benen och låta män sköta ansett manliga saker så att hon slipper. Det är dock med en glimt av ironi som Gay kallar sig dålig, för som hon själv poängterar är det vad hon tycker som är viktigast och att hon kallar sig feminist baserat på vad hon tror är rätt. En måste inte hålla med om exakt all som andra feminister tycker eller agera som en (stereotyp) feminist. Men, skriver Gay; "I would rather be a bad feminist than no feminist at all". 
 
Gay tar upp flera exempel på på uttalanden av personer som inte vill kalla sig feminister efter de inte vill förknippas med med den bilden som finns av rörelsen eller alla de åsikter som uttrycks. Att folk känner den rädslan samt att en känner sig dålig när en inte beter sig korrekt visar på att vi måste sluta kategorisera och identifiera feminister. Det vi borde lägga fokus på är vilka framsteg vi vill göra. Strunta i påklistrade stereotyper, följ det du tror på och våga kalla dig feminist - även om du är en dålig feminist.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: