bullehund.blogg.se

Americanah

Kategori: böcker

Chimamanda Ngozi Adichie - "Americanah"
Vad som ger Chimamanda Ngozi Adichie sin storslagenhet är hennes förmåga att analysera omvärlden för att sedan bygga upp historier om hela livsöden som går nära in på minsta detalj. Vad hon dessutom gör i Americanah är att djupdyka i frågor om ojämställdhet och hur olika människor behandlas beroende på etnicitet, kön och hudfärg i dagens samhälle. Resultatet blir en stark skildring som lämnar mig långt ifrån oberörd.
 
Ifemelu är född och uppväxt i Nigeria, där hon träffar sitt livs stora kärlek Obinze redan i gymnasiet. De kommer varandra så nära som två människor kan komma, men när universiteten i landet misslyckas med att uppfylla studenternas krav tar hon beslutet att flytta. Likt många andra har hon alltid drömt om livet i USA och det blir dit hon tar sig för att få en bätre utbildning. Hon och Obinze är överens om att fortsätta hålla ihop och Obinze lovar att så snart han kan också flytta dit Ifemelu är. Men livet i USA visar sig vara långt ifrån en dans på rosor. De hårda förhållandena och det jobbiga Ifemelu tvingas gå igenom tvingar de två åt olika håll - men deras minnen av varandra ständigt kvar.
 
Boken skildrar träffsäkert och ögonöppnande hur stora skillnader som råder när det kommer till hur svarta och vita behandlas i dagens samhälle (handlingen utspelar sig under 2000-talet, fram till ungefär 2009 vad jag förstod). Chimamanda Ngozi Adichie får en att tydligt se och inse hur utspritt vardagsrasismen, diskrimineringen och de många fördomar som finns verkligen är. En del av boken som jag tycker särskilt mycket om är de bloginlägg huvudkaraktären skriver baserat på hennes egna observationer och upplevelser, de är väldigt bra. 
 
Americanah är en oerhört viktig bok i sin skildring av hur vi bemöter varandra i samhället. Samtidigt är handlingen och de livsöden som beskrivs otroligt välarbetade, vilket gör boken läsvärd också ur den "dramatiska" aspekten. Så ja, läs Americanah, för att bli både gripen av en stor historia samt få en tydlig skildring av hur pass mycket samhället verkligen bygger på fördomar. 
 
Betyg: 5/5

Kommentarer


Kommentera inlägget här: