bullehund.blogg.se

Poddlistan

Kategori: listor & summeringar

Jag har verkligen fastnat för det här med poddar. Det är ett sätt att koppla av, underhållas och lära sig på. Därför kommer här kommer min ultimata poddlista. I alla fall är det de poddar jag lyssnar på, någorlunda regelbundet, just nu. Förhoppningsvis kanske ni hittar någon ni gillar och fastnar för det här med radioprat ni med, om ni inte redan fastnat. Sen finns det säkert maaaassor av andra bra program som ännu är oupptäckta (tipsa gärna om ni vet någon mer som ni gillar!)
 
-
 
Utforskande och dokumentärt (eller vad man nu ska säga)...
 
Stil – P1s modeprogram som med utgång från stil och mode djupdyker i historia, samhälle och kultur. Det handlar alltså om så mycket mer än bara kläder, samtidigt som programmet visar på hu viktigt stil faktiskt är när det kommer till nästan allt. Älskart. Kan rekommendera bland annat avsnittet Den moderna kvinnan, avsnittet som handlade om The Slits samt det om Kim Gordon.

P3 Dokumentär – Fängslande, spännande dokumentärer helt enkelt. Kan rekommendera avsnittet som handlade om den svenska, feministiska rörelsen Grupp 8.

Meny - För att matlagning är mysigt. P1s matprogram som jag gillar att lyssna på när jag vill koppla av och bara mysa i matens vidunderliga värld.

Språket (P1) – Ett program för språknördar och alla andra som är intresserade av sådant vi ständigt stöter på i vardagen men aldrig riktigt tänker på. Varför säger vi så och så? Det är mycket inom språk en inte vet om men som en har en relation till. Språk kan berätta många historier.

Lundströms bokradio (P1) - Gillar du böcker är det här ju perfekt. Dels hålls ibland bokcirklar som man kan följa med i, annars pratas det om aktuella böcker och görs reportage om författare. Ett reportage jag gillade särskilt mycket var det om den amerikanska poeten Anne Sexton. Henne föll jag verkligen pladask för. 

Diskussion...

En varg söker sin pod – En podd av Liv Strömqvist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli. De diskuterar kultur, nöje… livet i allmänhet med en feministisk och ohejdbart skrattframkallande touch. Älskar att lyssna på dem. De har för övrigt släppt en bok där de svarar på lyssnares frågor, som är väldigt bra.

Lilla Drevet – En nyhets/politik-diskuterande tankesmedja med Ola Söderholm, Liv Strömqvist och Nanna Johansson. Roligt och bra helt enkelt!

Flora & Frida – En ganska ny podd som växer sig stark. Två bloggare, Flora Wiström och Frida Vega Salomonsson, diskuterar viktiga ämnen som feminism, relationer och prestation. De är väldigt öppna, med en massa girl power.

På engelska...

This American Life – Varje vecka väljs ett tema som fungerar som en röd tråd genom varje avsnitts olika berättelser. Jag gillar att de blandar kända namn med okända, och att de berättar vardagshistorier man antingen relaterar till, grips av eller häpnas över. Oerhört välgjort program som jag alltid längtar efter.

Serial – En produktion av This American Life med reporten Sara Koening i spetsen. De är just nu inne på sin andra säsong som handlar om ett gisslandrama i… Förra säsongen djupdök de i en mordhistoria. Att lyssna på Serial kräver att man är uppmärksam eftersom det är som att följa en lång utredande undersökning. Men det är inget problem för man blir på något sätt fast i det, som ett beroende. Nagelbitande detektivspänning som kommer nära, nära inpå fallet, på riktigt.

Invisibilia – Jag vet inte om de har lagt av eller något för än så länge har bara en säsong kommit ut – men lyssna på den! Invisibilia har sin utgångspunkt i det osynliga, det som finns i vårt psyke, inne i kroppen. Tankar och känslor. Djupt fascinerande och jag älskar programledarna.

Freakonomics – Ett program som med hjälp av vetenskap och undersökningar utforskar the hidden side of everything. Verkligen "everything". De tar upp alla möjliga otänkbara ämnen och ofattbara berättelser. Men de går också in på större, mycket viktiga ämnen. Tänk att statistik och siffror kan vara så underhållande.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: