bullehund.blogg.se

Poddtips!

Kategori: sånt som andra gjort bra

Jag lyssnade på ett rätt så intressant och tankeväckande program igår som jag tänkte tipsa er om denna allt för varma söndag (snön smälter, inte kul). Det är det senaste avsnittet av en podcast som heter Freakonomics, vilka kortfattat förklarat utforskar "the hidden side of everything". Jag lyssnar på dem då och då, de djupdyker i alla möjliga tänkbara - och otänkbara - ämnen.
 
 
Det senaste avsnittet heter The true story of the gender pay gap och handlar om just vad som ligger bakom att statistik ständigt visar på att kvinnor tjänar mindre än män. Vad som sägs i programmet är att det oftast inte handlar om aktiv diskriminering av kvinnor från arbetsgivarens håll, alltså att de tjänar mindre för samma arbete. Frågan är mycket mer invecklad än så, även om detta också förekommer. Det handlar om hur mycket tid kvinnor kan lägga på arbete, vilka attityder vi har - mycket handlar det alltså om normer och traditionella könsroller.
Visserligen är det som tas upp baserat på amerikanska förhållanden, men jag tror det till stor del gäller även här i Sverige och det kan vara intressant att lyssna på för att få en bild av var man kan lägga fokus för att minska löneskillnaderna.
 
Så, där har ni dagens tips!
Bye

Kommentarer


Kommentera inlägget här: