bullehund.blogg.se

8 mars!

Kategori: feminism

Det är 8 mars, internationella kvinnodagen, och jag tänker inte tvinga dig som kvinna till att göra någonting.

Men jag har några förslag på vad en kan göra idag…

-

- Se en film om systerskap – Mustang, som går på bio nu. Jag såg den i lördags och tårarna låg och kämpade i ögonvrån mest hela tiden. Det är en berättelse om fem systrar som vill vara fria, sig själva, få lov att leva livet. Men deras beteende är inte uppskattat av deras familj som efter en händelse begränsar dem genom att låsa in dem hemma. Huset blir som ett fängelse där systrarna uppfostras till goda fruar. Vad som är fint är hur de ändå håller ihop och behåller sin kämpaglöd. De fortsätter ifrågasätta och göra uppror, även när det leder till att de blir mer och mer låsta.

- Lyssna på musik skapad av 8 grymma kvinnor. Jag vill lyssna på Björk, Kate Bush, Patti Smith, Florence + The Machine, allt med Kathleen Hanna, Regina Spektor, PJ Harvey och Laura Marling. Och väldigt många fler.

- Läs en feministisk klassiker. En pärla är A room of one’s own av Virginia Woolf.

- Lyssna till eller läs om grymma aktivister som kämpar för kvinnors rättigheter, som Pussy Riot, Beyonce och Malala Yousafzai.

- Läs dikten Till en sfinx av Karin Boye.

- Skriv om hur arg du är. 

- Lyssna inte till skitsnack som försöker bryta ner dig

- Peppa kvinnor som du tycker om – dina vänner, syskon, bloggare, konstnärer, journalister…

- Ge din mamma en kram. 

-

Våga vara högljudd och demonstrera. Våga vara tyst om du vill det och ta en paus från de där frustrerande samtalen. Låt ingen annan styra dina val, våga göra det du vill.

Våga stå upp för kvinnor över hela världen, våga vara kvinna!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: