bullehund.blogg.se

Så länge det svänger

Kategori: feminism

Det är melodifestival-tider. Det är alltså återigen tid för svängiga-låtar-av-snubbar-som-vill-ha-tjejer. Jag ska inte säga att man inte får önska att en annan person ska älska en, det gör väl de flesta någon gång i livet. Problemet är att allt som oftast, både om vi tittar innanför den lilla melodifestivalbubblan och på musikbranschen i stort, är handlingen följande; en kille är intresserad av en tjej. Denna tjej är avvisande mot killen, men enligt så många låtar är tjejen egentligen också intresserad av killen, bara att hon ”retas” eller behöver övertalas. Killen vill ta vad han vill ha. Känns det igen?

Det måste vara vardag för trötta låtskrivare att hitta på något med den här handlingen för den återkommer ju gång på gång! Jag tänker på alla dessa charmiga manboys i Melodifestivalen som sjunger om eller till tjejer för att på något sätt verka imponerande, de trånar aldrig utan är i stället en stark kraft som väntar på att tjejen ska ge efter för dem. Det har blivit en inbiten norm, och vi borde vara så pass medvetna om den normen nu att vi inte låter dem gå förbi så fort vi hör en fästande melodi. För det gör vi, bara det svänger.

Som ett exempel från musikbranschen i stort tänker jag på Blurred Lines av Robin Thicke som kom ut 2013. Det är en låt som totalt sågar kvinnors rätt till sin egen kropp, men ändå gjorde den succé när den kom ut. Blurred Lines drev många till vansinne eftersom de inte kunde låta bli att fastna för den trallvänliga melodin även fast texten var fruktansvärd. Trots sitt budskap gjorde låten succé världen över eftersom det svängde om den. Visserligen har låtarna i Melodifestivalen långt ifrån ett så pass sexistiskt budskap i sina texter, men grundproblemet är ändå det samma; charmiga killar, fästande melodi - hur pass tröttsamt normativt scennummer eller text det är, det spelar då ingen roll. 

Men vem bryr sig om Melodifestivalen? Jo visst, kanske är Melodifestivalen en småsak att hänga upp sig på när den här normen är så utbredd. Fast ändå inte. Hur många ser programmet varje helg? Tittarsiffrorna ligger på några miljoner varje gång. Tusentals röstar på dessa låtar varje år. Det är stora siffror, de spelar roll. Storyn ”bli min tjej” känns så uttjatad och jag är trött på att som tjej ha den trånande rollen. Snälla killar, ni kan väl sluta kämpa för att imponera på eller vinna över tjejer. Vi kommer inte springande när ni kallar, säger vi att vi inte vill vara med er behövs ingen övertalning, låt det vara då och hitta något annat att lägga tiden på.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: