bullehund.blogg.se

Min Bokmässa och böcker jag vill läsa

Kategori: böcker

Bokmässan är ju verkligen en av årets höjdpunkter och nu är den över med ett års väntan framför oss igen... Dock saknar man den inte så värst mycket när man kliver ut genom dörrarna. Visst vill man läsa, men man vill också stanna borta från människor i en vecka. 
 
Jag var där på lördagen. Man blir smått galen av allt folk och börjar i sitt huvud tänka irriterade tankar om de som går för långsamt, för snabbt, står stilla... Det går inte att hitta ett nöjt läge. Eller så är jag bara vresig och vill ha allt för mig själv. Fast, jag tycker om det där vimlande kaoset också, att det händer saker överallt. Jag brukar inte gå på seminarier eftersom det inte går att hinna med på en dag, tycker jag. Hade jag varit där på torsdagen dock... vi behöver inte prata om hur jobbigt det är att Patti Smith var där men inte JAG. Åh!
 
I alla fall, låt oss vara positiva. Faktiskt köpte jag bara en bok (och lite andra prylar...) och det var Liv Strömquists nya - som jag fick signerad! Som vanligt blir jag sjukt nervös och allt låter inövat, men jag skötte det rätt snyggt ändå.
 
Sedan fanns det en väldigt massa nya böcker som jag inte köpte, men som jag vill läsa. Jag tänker på...
 
Drömmen om det röda: Rosa Luxemburg, socialism, språk och kärlek av Nina Björk.
Rosa Luxemburg är i allmänhet en person jag vill lära mig mer om. Vad är då bättre än att läsa en bok om henne av Björk, som ju är en av Sveriges främsta, feministiska författare. Av besrkivningen verkar det vara en mångsidig skildring av Luxemburg, samtidigt som boken är en diskussion om socialism. 
 
Widow Basquiat - A Love Story av Jennifer Clement. Dels har jag tänkt läsa Clement ett tag nu, då hennes tidigare bok En bön för de stulna ska vara väldigt bra. Den ska jag definitivt se till att lägga händerna på någon dag, men jag känner mig också nyfiken på hennes nya bok om konstnären Jean-Michel Basquiat och hans partner Suzanne Mallouk. Inte bara tycks det vara en djupgående relationsskildring mellan två intressanta människor, utan också en resa tillbaka till konstens 80-tal. 
 
Jag såg livet tvingas i mig av Lina Kalmteg. Jag tror att det här kan vara en jobbig bok att läsa, men definitivt oerhört viktig. Bara titeln i sig är väldigt stark. Boken handlar om en ung kvinnas kamp med ätstörningar; både om det jobbiga i att befinna sig i det mörkret och om att hitta ut därifrån. 
 
Epidemin av Åsa Ericsdotter. Även detta en bok om ätstörningar. Den här gången en annorlunda vinkling, nämligen en dystopisk, kuslig skildring av ett Sverige där hälsohetsen tar över och tar sig in i maktkorridorens finrum. Visst kanske det låter något otroligt, men smtidigt känns det delvis möjligt då hälsohetsen bara blir värre och värre. Det värsta är att jag tror att mycket kommer stämma ganska bra överens med det samhälle vi lever i redan idag. 
 
Flickan och skammen av Katarina Wennstam. En reporterande bok om hur kvinnor, nu och genom tiderna, blivit felaktigt stämplade och definierade efter deras sexualitet. Och hur det används emot dem. 
 
Sweet Spots of New York av Roy Fares. När jag gick igenom matavdelningen av mässan, den som ofta är bland de roligaste att botanisera i, blev jag snabbt trött av alla omslag som talade om "hälsa", "utan", "vikt". Jag köper inte någon hälsohetsande kokbok. Det är det jag tycker är så bra med Roy Fares, som jag såg baka äppelpaj. Hans fokus ligger på vad som är gott, nästan aldrig vad som är "nyttigt". Ren och skär glädje. 
 
Jag blev också inspirerad till att läsa flera klassiker, bland annat av Elin Wägner och Virginia Woolf. Och Karin Boye vill jag läsa, men även titta på bilder från hennes liv. Åh det finns en bild som är helt underbar, den där hon har en lång svart klänning framför en dörr och ser sorgligt magisk ut, nästan som ett sagoväsen.
...
Okej, jag ska runda av. Vi får väl se hur många böcker det blir man kommer att läsa nu då. Brukar ju inte ha så mycket flyt som jag alltid inbillar mig att jag ska ha... 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: