bullehund.blogg.se

Berlin, tisdag

Kategori: resa

Frukosten blir något tidigare idag. Efter en spårvagnstur upp till Schönhauser Allee hamnar vi på det populära caféet Anna Blume, som även driver en blomsterbutik precis bredvid.
Uteserveringen lockar med sin infravärme och filtar - det är kallt ute men vi tar chansen att äta årets antagligen sista utefrukost i Berlin. Deras kända frukost för två består av en komposition av ostar, frukt, grönsaker och bröd, allt serverat på ett högt trevåningsfat.
Mätta av den stora frukosten styr vi kosan mot Prenzlauer Bergs vackra smågator. Den vackra Husemannstrasse med sina böljande träd och gamla hus, vrickade lekplatser som man ju kan vänta sig av kreativa Berlin och den gamla judiska kyrkogården Jüdischer Friedhof. Den bombades under andra världskriget och inte mycket finns kvar. Men de fallna och kvarstående gravstenarna som finns kvar omges och täcks av gröna trädgrenar. Det är som att stiga in i en tavla på något sätt.
Självklart tar vi oss en sväng till East Side Gallery för att störa oss på allt klotter som förstör själva målningarna på den långa muren. Turisttäta Checkpoint Charlie imponerar sedan inte särskilt stort. Allt har blivit till en stor turistattraktion. Men visst känner man av historiens vindslag och den mardröm som en gång var verklighet.
Vistelsen i Kreuzberg fortsätter på Bergmannstrasse, en trevlig gata med butiker, restauranger av flera olika slag och en saluhall. Där inne hittar vi Die kleine aubergine som skyltar med sin vegetariska/veganska mat.
Vi sätter oss vid bänken som överblickar det lilla köket och den ensamma ägaren som lagar maten. Han är jättetrevlig och serverar oss varsinn lassi, kartoffelnudeln med ratatouille till mig och spetzlie till mamma. Det är enkelt, väldigt gott och precis vad vi behöver efter en lång dags vandrande. 
Innan vi lämnar Bergmanstrasse, för att sakterligen återvända till hotellet, tittar vi in i en ekologisk mataffär. Det finns förvånansvärt många i staden, och stora är de. Mamma köper två paket Bircher müesli att släpa på. Och i Barcomi's andra butik som vi passerar på samma gata, med inriktning på kaffe och kakor, köper vi med oss pumpapaj och muffin som vi sedan delar på rummet. Så så så gott.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: