bullehund.blogg.se

Oslo, fredag 15/5

Kategori: resa

Ja, i helgen har jag varit i Oslo! Ni ska få höra hur det var...
-
Alltid när vi ska åka någonstans blir vi minst en timme sena. Irriterade blir vi också. Den här gången är vi, tro det eller ej, bara femtio minuter sena. Dock inte mindre irriterade.
Det är tidig förmiddag när vi anländer till Tøyen och Munchmuseet. Att vandra runt där inne med tröjan på armen, studerandes vackra tavlor av Edvard Munch och Van Gogh som om en vet något en inte vet, bland trött solkyssta människor får det att kännas som en semesterdag i juli. Ute gassar nämligen solen på de alla de som lämnat jackorna hemma. Innan vi åker vidare tar vi en promenad i den botaniska trädgården precis intill.
Tulpaner, körsbärsblom.
Vi rullar in till centrum och vårt hotell. Guldsmeden. Ett ekologiskt hotell som är jättemysigt. Särskilt tycker jag om randiga sugrör som står i en vas och väntar, samt hudkrämen som doftar sötlakrits. 
Efter en kort stund obligatoriskt pustande är det dags för nästa obligatoriska moment. Irrandet.
Irrar gör vi ett tag, innan vi till slut sätter oss på ett kafé för att göra upp en plan. Den planen blir att besöka bokhandeln Tronsmo som jag läst om innan. Tydligen hade vi omedvetet passerat det alldeles precis. 
Hur fin bokhandel som helst, med ett annorlunda sortiment. Från fotoböcker till skrivartips till serietidningar. En vill bara läsa allt (tog tyvärr ingen bild inne i butiken, men den är finfin!)
Sedan, en sväng genom Slottsparken. Töntiga självporträtt uppe vid statyn med staden i bakgrunden och kvardröjande vid orangea blommor. Innan vi går och äter stöter vi på den lilla pralinbutiken Sebastien Bruno. Skyltfönstret pryds av macarons, éclairer och lyxiga praliner. Allt är så fint.
Vi har bokat bord på den indiska restaurangen Jewel of India. En riktig pärla... eller juvel kanske en ska säga. På bordet står tunna papadums med olika tillbehör när vi sätter oss ner. Alla beställer olika grytor till varmrätt, som serveras med ris och varma naanbröd.Jag tar en linsgryta, Dal, med tre olika linser i kokosmjölk - och tomatsås.
Så god - men så stark. Jag undrar om jag sa fel styra, när vi betsällde, för visst menade jag att ta den milda... Nåväl. Tre glas vatten till och det går bra.
När vi ätit klart återvänder våra trötta fötter till hotellet. En kopp té i lobbyn får avsluta den första dagen i Oslo.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: