bullehund.blogg.se

Alla borde vara feminister

Kategori: böcker

Så sant, så sant.

Chimamanda Ngozi Adichie är verkligen en av vår tids bästa författare. Det jag läst hittils av henne har varit fempoängare hela vägen (ni kan läsa en recension av En halv gul sol här och Americanah hoppas jag kunna skriva om mycket snart!). 

Alla borde vara feminister kom ut i slutet av förra året. Det är en nedskrivnen sammanställning av ett känt "TED Talk" som Chimamanda höll för ett tag sen. Den ges ut i samarbete med bland annat Sveriges Kvinnolobby och hör på det här; den kommer (om den inte redan gjort det?) delas ut till elever som går i tvåan på gymnasiet i skolor över hela landet. Den kommer läsas och användas som en del av undervisningen genom att elever får analysera och diskutera materialet, feminism och jämställdhet. Hallå, var fanns det här när jag gick i tvåan?

Jag tycker det är en briljant idé att inkludera den här boken i skolundervisning (i stället för bara tvåan kunde väl hela gymnasiet fått ta del av det här?). Det är också en utmärkt bok att ge bort som en present till någon annan, eller varför inte till sig själv, för en kortfattad, träffande introduktion till feminism eller som ett uppslag av svar på vanliga motargument. Den tar inte upp allt, men i sin enkelhet tar den upp mycket. Chimamanda utgår dessutom från personliga erfarenheter, samtidigt som hon är noga med att få in olika synvinklar, vilket stärker trovärdigheten och gör den lätt för många att ta till sig.

Alla borde vara feminister är en utmärkt introduktion till feminism och jag tror den här lilla boken innehar den viktiga förmågan att kunna öppna mångas ögon för hur vi alla kan, och varför vi bör, bidra i kampen för jämställdhet. Heja!

                      
(Om ni förresten är en av dem som läst boken i skolan; det hade vart intressant att veta hur det funkade, så skriv då gärna en kommentar om ni vill!)

Kommentarer


Kommentera inlägget här: