Förklaring av feminism
Kategori: ord & tankar
En vanlig förklaring av vad feminism är brukar vara att det kort och enkelt innebär att man anser att kön inte borde bestämma en människas värde eller vilken behandling människan kommer få i livet. Det ska alltså vara lika förutsättningar för alla. Min mening är inte att ifrågasätta denna förklaring, för den stämmer – den är feminismens stående huvudpunkt. Visst är det bra att vara kortfattad, men för att verkligen kunna förstå hur feminism ska användas och ge den fullt genomslag tror jag det är bra att också gå in lite mer på djupet.
Jämställdhet mellan könen är feminismens mål. För att nå det målet och för att vara feminist måste man också förstå varför vi inte har ett jämställt samhälle i den aspekten. Enligt feminismen beror det på att kvinnor är förtryckta jämfört med män och i princip alltid har varit det. Det är viktigt att framhäva den här delen av det hela i förklaringen av feminism eftersom det ju faktiskt går att vilja ha jämställdhet även utan att anse att kvinnor är förtryckta (även om detta kan ses som ologiskt). Någon kan alltså inte kallas för feminist om denne inte vill konstatera det faktumet.
En tredje aspekt av feminismen vi behöver lyfta är värnande om historian. Samhället hade inte sett ut som det gör idag om det inte vore för de jämställdhetskämpar som genom tiderna slagits för lika behandling. Vi måste därför minnas dem och lära oss av deras handlingar att det finns möjlighet till förändring. Historian kan också lära oss om de strukturer och roller som dagens samhälle är uppbyggda på – var de härstammar ifrån och hur länge de faktiskt existerat. De faktorer som påverkar oss än idag kan vi eventuellt först förstå när vi lärt oss om deras ursprung och vad som skapat dem. Av historian kan vi därefter se, med exempelvis suffragetterna för att nämna några, att förändring kan ske genom organisering och aktivism.
Att stå bakom de två förstå punkterna; målet och varför, räcker för att kunna kalla sig feminist. Men för att vilja ge genomslag åt feminismen måste vi också omfamna historian och använda oss av aktivismen. Kommer vi ihåg dessa beståndsdelar kan vi vara effektiva. Med aktivism menas inte nödvändigtvis att man behöver göra något storslaget som att demonstrera eller skriva en bok. Det kan lika gärna vara små ting, som att säga ifrån när någon säger något sexistiskt eller att skriva på en namninsamling. Huvudsaken är att vi vet om vilken kraft feminismen har. Om vi kan förstå den kraften kan vi också använda den till att till slut nå jämställdhet.